Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiče v Rokycanech čekají zásadní dopravní omezení, začíná náročná rekonstrukce Jiráskovy ulice

Už zítra odstartuje první část opravy hlavní dopravní tepny Rokycan. Akce vyjde zhruba na 100 milionů korun a potrvá rok. Pro nákladní dopravu bude tento hlavní průtah městem kompletně uzavřen, osobní automobily projedou pouze ve směru na Prahu. Stavbaři začnou v pondělí pracovat v úseku od vjezdu do sběrného dvora k sokolovně.

Oprava Jiráskovy ulice je společným počinem města a Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Akce se připravovala více než deset let. Práce měly odstartovat už loni, ale do výběrového řízení se přihlásila jen jedna firma, která nesplnila zadání soutěže a chtěla za opravu vyšší částku než byl stanovený limit.

„Následně zastupitelstvo před volbami řešilo, zda tuto akci vůbec realizovat, kdy a zda nabídkové ceny opět omezovat. Bylo rozhodnuto, že se akce realizuje v letošním roce, bez finančního limitu. Jsme si vědomi, že oprava této stěžejní dopravní tepny přinese značná dopravní omezení, rekonstrukce je bohužel nevyhnutelná,“ uvedl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Rekonstrukce se týká 723 metrů Jiráskovy ulice a dalších 146 metrů Pražské ulice, dále 58 metrů ulice Palackého v úseku Jiráskova – Josefa Knihy, ulice Svazu bojovníků za svobody v dílce 248 metrů a náměstí 5. května v délce 211 metrů, přiblížil místostarosta Jiří Sýkora (ANO). Opravy se ale netýkají jen povrchů komunikace.

„Město bude investovat do rekonstrukce kompletních inženýrských sítí, vodovodu, kanalizace, chodníků, stezky pro chodce a cyklisty, parkoviště, veřejného osvětlení, zeleně a sadovnických úprav a také přilehlých prostranství u vlakového nádraží a dalších přilehlých ulic. V celé délce rekonstruovaných ulic bude provedeno nové veřejné osvětlení a vznikne 66 parkovacích míst,“ vysvětlil Sýkora.

Město za rekonstrukci Jiráskovy ulice zaplatí 84 milionů korun bez DPH, Správa a údržba silnic Plzeňského kraje přes 12 milionů korun bez DPH. Částečně bude akce spolufinancována z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, 

Součástí prací jsou také sadovnické úpravy. Vzniknout by tam mělo souvislé jednodruhové stromořadí, které bude navazovat na již založenou lipovou alej v ulici Plzeňská a lipové stromořadí v Litohlavské. „V rámci sadovnických úprav město klade důraz na funkci modrozelené infrastruktury. Celá stavba je navržena jako bezbariérová, s ohledem na pohyb osob nevidomých a slabozrakých. Chodníky město vybuduje částečně z kamenné mozaiky, kolem středového ostrůvku na náměstí 5. května bude proveden historický dvoubarevný vzor. Parkovací místa budou dlážděna z malých žulových kostek,“ doplnila mluvčí města Adriana Jarošová.

Nutná dopravní omezení zasáhnou do provozu celého města. Opravovat se bude za částečné uzavírky, v některých částech je možná i úplná uzavírka. Omezená bude i možnost parkování v okolí vlakového nádraží. Průchod pro pěší bude Jiráskovou ulicí po celou dobu zachován. Více podrobností a aktuální dopravní omezení najdete na webových stránkách města a sociálnách sítích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky Rokycany, oprava Jiráskovy ulice, dopravní omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče v Rokycanech čekají zásadní dopravní omezení, začíná náročná rekonstrukce Jiráskovy ulice  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.