Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Šíření koronaviru v Plzeňském kraji poprvé od června zpomalilo, přesto přibylo 696 nových případů

Poprvé od června se zpomalilo šíření koronaviru v Plzeňském kraji. V uplynulých sedmi dnech přibylo 696 nových případů, což byl pokles o 12 procent oproti předchozím týdnu, kdy laboratoře potvrdily 788 případů. Až do minulého týdne byly mezitýdenní nárůsty nově zjištěných případů až o desítky procent, minulý týden se růst zbrzdil a přibylo jen o 4,5 procenta nákaz víc než v předchozím týdnu. 

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji prokázalo 223 174 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2460 nakažených lidí. Za poslední týden zemřeli čtyři lidé s koronavirem, o týden dřív pět. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 118 nakažených, což je mezi všemi kraji čtvrté nejnižší číslo. Před týdnem to bylo 133 nakažených na 100 tisíc obyvatel, týden předtím 128. V celé ČR je dnes incidenční číslo na hodnotě 141, minulý týden v pátek byla incidence 158.

Počet pozitivních na základě indikovaných odběrů KHS v Plzeňském kraji, bez ohledu na skutečné bydliště: Plzeň (769), Klatovy (419), Plzeň jih (382), Plzeň sever (231), Domažlice (228), Rokycany (201) a Tachov (119). 

Fakultní nemocnice v Plzni nařídila od středy 3. srpna povinnost používat respirátory minimálně třídy FFP2 pro všechny návštěvníky hospitalizovaných a pro lidi přicházející do ambulancí nemocnice. Aktuálně je v FN Plzeň hospitalizováno 40 covid+ pacientů. Nošení respirátorů vyžadují po návštěvách také krajem zřizované nemocnice.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v úterý, a to 156. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, a to 264, na 100 tisíc obyvatel to je 136 nakažených, minulý pátek to bylo 148. Nejvyšší poměr nových případů je na jižním Plzeňsku, kde v uplynulých sedmi dnech přibylo 145 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejméně nakažených, 29, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně nejnižší incidenční číslo mezi všemi okresy ČR, je na hodnotě 53, před týdnem bylo 81.

Očkovací místa zatím zvládají zájem lidí o očkování čtvrtou, tedy druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru. V Plzeňském kraji ji dosud dostalo 3986 lidí. Čtvrtou dávku dostalo tento týden v kraji 1263 lidí, z nich 83 procent bylo ve věku nad 60 let. Nejvíc čtvrtých dávek naočkovali dosud zdravotníci fakultní nemocnice. Očkovali s ní 1259 lidí, druhá je EUC klinika s 1043 aplikacemi čtvrté dávky. Za uplynulých sedm dní lékaři v kraji aplikovali vakcínu 1690 lidem, z toho se nechalo 31 lidí očkovat poprvé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky koronavirus, statistika, počet nakažených, počet hospitalizovaných, Plzeňský kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Plzeň, nemocnice, Česko, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření koronaviru v Plzeňském kraji poprvé od června zpomalilo, přesto přibylo 696 nových případů  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.