Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj zasáhla silná bouře. Vítr vyvracel stromy, místy nejezdily vlaky

, aktualizováno 9. července 2021, 7:40

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali u bezmála devadesáti případů a další pravděpodobně ještě přibudou. Převážně čerpají vodu a odstraňují vyvrácené nebo popadané stromy. Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích.

„Na úseku mezi Klatovy a Švihovem byl provoz s omezením rychlosti obnoven," uvedla Nela Friebová ze Správy železnic. Provoz byl zastavený ještě mezi Starým Plzencem a Blovicemi na jižním Plzeňsku kvůli popadaným stromům v kolejišti. 


Záběry hasičů z Rokycan

Plné ruce práce mají také krajští hasiči, kteří zasahují v Plzni, na jižním Plzeňsku, na Rokycansku, Klatovsku a také na Domažlicku „Jedná se především o čerpání vody ze zaplavených silnic, sklepů nebo také odstraňování stromů popadaných na komunikace. V Blovicích dokonce spadl strom na střechu domu. Aktuálně řešíme přes osmdesát událostí,“ popsal mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Na jižním Plzeňsku bouřka zasáhla zejména obce v okruhu Zdemyslice, Blovice, Seč a Vlčtejn, kde popadalo několik stromů poblíž zříceniny hradu, kde se konají oblíbené koncerty. Na místě leží několik velkých stromů, naštěstí minuly zříceninu i zázemí pro koncerty.

Dva velké stromy vyvrátil vítr na Vlčtejně, jeden doslova pohřbil osobní automobil na zahradě rodinného domu. Druhý se opřel o objekt vedle oblíbené hospody Baštírna a poškodil střechu. V Seči na jednu chatu spadlo hned pět stromů. Majitel zůstal v objektu uvězněný a musel počkat až mu hasiči s pilami v ruce proklestí cestu ven. Zraněn naštěstí nebyl. Další strom spadl na dům ve Zdemyslicích. I tam strom spadl na osobní automobil. 

Hasiči museli prořezat silnici ze Zdemyslic do Seče, kterou blokovala celá řada popadaných stromů. Navíc se tam voda z polí valila přes silnici jako divoká řeka. Stromy padaly ovšem i v centru samotných Blovic.  

FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře

Čtvrtek, 8. července 2021, 19:03

FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře
FOTOGALERIE: Krajem se prohnala silná bouře

Po vydatných srážkách vystoupala na druhý povodňový stupeň řeka Klabava v Hrádku na Rokycansku. Ještě v 18:00 měla hladinu 52 centimetrů a průtok 1,81 metru krychlového za vteřinu, o hodinu později hladina stoupla na 110 centimetrů a k 20:50 na 175 centimetrů a průtok 35,8 metru krychlového za vteřinu. Na prvním povodňovém stupni se Klabava drží v Rokycanech, také Úslava má první stupeň v Prádle a ve Ždírci na jižním Plzeňsku.


 
Popadané stromy u zříceniny Vlčtejn, kde se konají koncerty

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, HZS PK + redakce

Štítky bouřka, čhmú, Plzeňský kraj, strom, silnice, okres Klatovy, Blovice, Rokycany, Vlčtejn, Správa železniční dopravní cesty, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj zasáhla silná bouře. Vítr vyvracel stromy, místy nejezdily vlaky  |  Plzeňsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.