Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvíce zasaženým okresem je nyní Klatovsko, za pátek přibylo 1069 nakažených koronavirem

V Plzeňském kraji přibylo v pátek 1069 nových případů nákazy koronavirem. Proti minulému pátku je to o 177 méně. Nejvíce zasaženým okresem je nyní Klatovsko, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Podle hygieniků v drtivé většině převažuje agresivní britská mutace, kterou odhalili ve více než 90 procentech případů. Opatření, která by měla platit do příští neděle se podle Blatného nijak zásadně zmírňovat nebudou, lidé by ale například mohli jet na chalupu mimo okres svého trvalého bydliště.

Podle krajské hygienické stanice naopak je aktuálně nejvíce nakažených v Plzni (4334), následuje Klatovsko (1848), severní Plzeňsko (1775), Tachovsko (1326), jižní Plzeňsko (1274), Domažlicko (1108) a Rokycansko (816)

Nákaza se v posledním týdnu nejvíce šíří na Klatovsku, kde se nakazilo za sedm posledních dní 995 lidí na 100 tisíc obyvatel. Vysoký počet nákaz je i nadále v okrese Plzeň-sever, kde za sedm dní přibylo 960 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Od počátku pandemie se už v Plzeňském kraji nakazilo 85 015 lidí, 70 599 lidí se vyléčilo. Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 stoupl na 1457, za pátek šlo o osm úmrtí. Data se ale zpětně upravují.

Naproti tomu stoupá počet očkovaných osob. V Plzeňském kraji byla vakcína aplikována v 57 018 případech. Druhou dávku dostalo 14 301 osob.

„Včera jsme na území Plzeňského kraje aplikovali celkem 2 940 dávek vakcín proti covid-19. Možná to někomu může připadat jako malé číslo, ale je to nejvíce za celou dobu očkování. V číslech se jasně projevil testovací provoz velkokapacitního očkovacího centra v Plzni. Denní kapacitu máme ještě mnohem větší, ale stále čekáme a hledíme směrem k dubnu, kdy by údajně mělo do České republiky proudit mnohem více vakcín. Opět se včera nemohli do očkování zapojit další vybraní praktičtí lékaři, jelikož vakcínu AstraZeneca jim distributor dodá se zpožděním až v příštím týdnu,“ vysvětluje krajský koordinátor očkování Robin Šín

V Česku se podal víc než milion dávek vakcín proti covidu

Očkování dostalo přes 700 tisíc lidí, někteří už mají obě potřebné dávky. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Nyní se očkují především zdravotníci a senioři. Podle Blatného dostalo minimálně jednu dávku očkování přes 55 procent lidí nad 80 let. Přednostně jsou očkováni také zdravotníci, podle Blatného očkování dostalo přes 60 procent lékařů. V případě lékařů, kteří pracují v akutní lůžkové péči, má očkování zhruba 72 procent z nich.

Otevření registrací pro další věkové skupiny plánuje ministerstvo zdravotnictví od dubna. Blatný řekl, že by mělo jít o skupinu, která je označena v očkovací strategii jako 1.B. „V části 1.B, která by měla být od dubna k dispozici, jsou i některé části infrastruktury," řekl Blatný. Dostat by se mělo i na policisty, část z nich podle ministra dostane očkování v zařízeních ministerstva vnitra. Prioritou je ale stále věk, doplnil.

Blatný také zopakoval, že Česko neplánuje omezit očkování vakcínou firmy AstraZeneca. Některé evropské země v minulých dnech očkování nebo podávání vybraných šarží pozastavily kvůli případům úmrtí po očkování. Ve čtvrtek se tak stalo i v Itálii. Stejná šarže jako v Itálii se podle ministra používá i v Česku, souvislost s podezřením ale v ČR nebyla prokázána.

Výrazné zmírnění opatření po 21. březnu Blatný nečeká

Výrazné uvolnění protiepidemických opatření kvůli covidu-19 se podle ministra zdravotnictví nedá od 21. března očekávat. Uvedl to na tiskové konferenci. Zvažuje ale uvolnění omezení pro pohyb za účelem rekreace, který je v současné době omezen na hranice katastru. Mohl by se rozšířit na hranice okresu jako ostatní cesty z jiných důvodů.

„Nemyslím si, že by od 21. března došlo k nějakým zásadnějším uvolněním ve smyslu otevírání čehokoliv," konstatoval ministr. Po konzultaci s odborníky chce navrhovat rozšíření perimentu pro volnočasové aktivity. „Já sám si nyní nic dalšího neumím představit. Právě proto, že ta situace v nemocnicích a v populaci se zastavila a o něco se zlepšuje, ale rozhodně to není taková změna, která by umožňovala zásadní razantní uvolňování dalších opatření," dodal.

Přísnější opatření, která zahrnují mimo jiné zákaz pohybu mimo okres kromě cest do práce, k lékaři či dalších vyjmenovaných výjimek, byla zavedená od 1. března. Povinné je také nošení respirátorů ve veřejných prostorách, v zaměstnání a venku v zastavených územích. Tehdy politici hovořili o tom, že by měla platit na tři týdny. V posledních dnech ale Blatný i premiér Andrej Babiš (ANO) zmiňovali uvolnění nejdříve po Velikonocích.

Blatný už dříve uvedl, že plán zmírňování opatření chce předložit příští týden na jednání vlády. Už ho podle něj projednala epidemická skupina ministerstva zdravotnictví. O víkendu ho chce projednat se skupinou odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala, hlavní hygieničkou a zástupci politických stran.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Jan Blatný, okres Klatovy, očkování, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, vakcína, Plzeň, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce zasaženým okresem je nyní Klatovsko, za pátek přibylo 1069 nakažených koronavirem  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.