Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 19. června 2024  |  Svátek má Leoš
Bez reklam

Klatovské muzeum má po 28 letech novou expozici, mapuje historii města od doby kamenné do roku 1989

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše má zbrusu novou expozici věnovanou historii Klatov a blízkého okolí. Návštěvníci si budou moci projít střípky z historie od nejstaršího osídlení až do roku 1989. Moderní expozice zabírá prostory celého druhého podlaží hlavní historické budovy. Nechybí tam virtuální prezentace, videoprojekce nebo hologramy. Tříletá práce vyšla na 37 milionů korun, většinu uhradil evropský program IROP.

„Klatovské muzeum se stává touto expozicí moderním muzeem tím, že opouštíme studené vitríny, vysoké stropy a dostáváme se do moderních nádherně nasvícených expozic, 3D projekcí, filmových věcí, a to od doby kamenné, bronzové, přes husitství, Klatovskou madonu, spolkový život až po období poválečné,“ uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN).

Klatovské muzeum je největší v západočeské části Šumavy a Pošumaví. Jeho ředitel a představitelé kraje věří, že nová expozice bude pro návštěvníky velkým lákadlem. „Dosavadní expozice tu byla od roku 1996 a návštěvnost klesala. Spíše chodili turisté. A teď by sem znovu měli přijít Klatováci a doufáme, že začnou chodit i školy,“ sdělil pro ČTK ředitel muzea Luboš Smolík.

FOTO: Národopisné muzeum se pyšní novými prostory i zbrusu novou a moderní expozicí

Národopisné muzeum Plzeňska, které sídlí ve dvou historických domech, prošlo výraznou proměnou. Kromě nově zpřístupněných částí se mohou návštěvníci těšit na dva okruhy. Jeden odvypráví příběh člověka, jenž se v 19. století narodil na venkově a...

 

O novou expozici tam usilovali od roku 2017, finanční prostředky z evropského dotačního programu se podařilo získat v roce 2020. Muzeum se snaží prezentovat nejnovější archeologické nálezy, přičemž nejstarší nálezy jsou z doby kamenné. K vidění jsou tam i uniformy, zbraně, hasičské pomůcky, šošky, erby nebo zvony. Celkem jde o tisíce sbírkových předmětů. Součástí projektu bylo také restaurátorské ošetření vybraných sbírkových předmětů i výroba nového nábytku. Došlo také k rozšíření doprovodného programu jako jsou přednášky, divadla a koncerty.

„Plzeňský kraj na všechnu tuhle nádheru za téměř 40 milionů korun přispěl zhruba dvaceti procenty, a hradil i další věci, které vychází z provozu klatovského muzea. Rozhodně stojí za to se sem přijít podívat,“ dodal Picka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Patrik Pátek

Štítky Klatovské muzeum, muzeum Klatovy, nová expozice, vlastivědné muzeum, historie Klatov, Muzeum Dr. Hostaše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovské muzeum má po 28 letech novou expozici, mapuje historii města od doby kamenné do roku 1989  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.