Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Klatovy schválily na rok 2024 rozpočet s přebytkem přes 174 milionů korun

Téměř sedmisetmilionový rozpočet s přebytkem 174,45 milionu korun schválili dnes pro nadcházející rok zastupitelé Klatov. Letos město hospodařilo se schváleným přebytkem 131 milionů korun. Dlouhodobou strategií Klatov je schválit na konci roku pouze základní provozní rozpočet s minimálními investicemi, aby bylo jasné, jaké prostředky bude mít město k dispozici. Nové výdaje pak během roku zastupitelé přidávají formou rozpočtových opatření podle toho, jaké priority investičním akcím zastupitelé přisoudí.

Rozpočet nikdo v diskusi nezpochybnil, hlasovalo pro něj 23 z 25 přítomných zastupitelů, dva se zdrželi. Zastupitelé zároveň schválili první rozpočtové opatření na příští rok s investičními náklady přes 219 milionů korun. Druhé největší město Plzeňského kraje má zhruba 22 000 obyvatel.

„Předkládáme realistický, konzervativně připravený, přebytkový základní rozpočet. Jeho přebytek společně s rezervami z minulých období umožní investovat i pružně reagovat na nepředvídatelné situace rozpočtovaného roku. Umožní například posílit, bude-li to nutné, i neinvestiční výdaje. K rozpočtu přistupujeme s respektem k zásadě opatrnosti, nenadhodnocujeme příjmy a realisticky projektujeme výdaje," komentoval místostarosta Václav Chroust (ODS). Nejdůležitější ekonomický dokument města očekává příští rok příjmy 679,7 milionu korun, oproti na letošek schváleným 612,5 milionu korun. Výdaje mají být příští rok 503,2 milionu korun, další dva miliony korun zaplatí Klatovy jako splátku svých úvěrů z minulosti. Na letošní rok byly schválené výdaje 479,4 milionu Kč, ve skutečnosti ale po úpravách dosáhnou asi 974,3 milionu korun.

Největší investicí Rokycan bude příští rok dokončení páteřní Jiráskovy ulice

Dokončení oprav páteřní Jiráskovy ulice v centru města nebo v případě získání dotace rekonstrukce sportovního areálu Jižní Předměstí budou příští rok hlavními investičními akcemi čtrnáctitisícových Rokycan. Zastupitelé už schválili rozpočet na...

 

Schválený přebytek rozpočtu 174,45 milionu korun má v sobě účelově rezervovaných téměř 74 milionů korun na vodu, kanalizace, teplo a městský Zlatý fond. Volně použitelný provozní přebytek roku 2024 tak bude 100,5 milionu korun, k tomu se ale po zúčtování letošního roku přidá rozpočtová rezerva a vznikne tak celkový objem zdrojů využitelných zejména na investice.

Přímo na kapitálové investice je v rozpočtu zahrnuto 6,25 milionu korun například na obnovu techniky a programového vybavení, na rozšíření kamer, na změnu územního plánu, na projektové dokumentace nebo na ukazatel měření rychlosti. Na letošní rok byly v rozpočtu schválené základní investice za 5,75 milionu korun, po přijatých rozpočtových opatřeních narostly na téměř 268 milionů korun, z toho bylo ke konci září využito 95 milionů.

Vedení města Plzně prosadilo na příští rok rozpočet s výdaji 10,4 miliardy Kč a schodkem přes 2,2 miliardy

Město Plzeň má schválený rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy 8,189 miliardy korun a s výdaji 10,420 miliardy Kč. Schodek 2,231 miliardy Kč pokryje ze svých fondů a z evropských a národních dotací. Příjmy plánuje město téměř o sedm procent...

 

Podle prvního přijatého rozpočtového opatření na příští rok s investicemi za 219 milionů město příští rok vynaloží například 38 milionů korun na rekonstrukci stravovacího provozu domovu pro seniory, 28 milionů na opravu mostu v Nádražní ulici, přes 43 milionů plánuje dát za stezky, mosty a lávky pro chodce a cyklisty, 25 milionů půjde na rekonstrukci venkovního bazénu v letních lázních nebo 11,3 milionu na revitalizaci městské knihovny. Na část těchto investic má město slíbené dotace.

Ve schváleném provozním rozpočtu na příští rok je určeno například 45 milionů korun na opravy komunikací a chodníků, to je stejně jako letos. Na dopravní obslužnost, tedy na MHD a krajské autobusové spoje, je v rozpočtu 6,7 milionu korun, meziročně méně. Městská policie má dostat 17,9 milionu, zhruba o milion víc než letos. Městem řízené organizace, tedy školy, knihovna, kulturní středisko, ústav sociálních služeb nebo technické služby, mají v rozpočtu 194 milionů korun, o 3,7 milionu méně oproti schválenému letošnímu rozpočtu. Peníze město organizacím dělí na čistý příspěvek a na příspěvek na energie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Klatovy

Štítky rozpočet, hospodaření, Klatovy, rozpočet Klatov, investice

Klatovy schválily na rok 2024 rozpočet s přebytkem přes 174 milionů korun  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.