Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Největší investicí Rokycan bude příští rok dokončení páteřní Jiráskovy ulice

Dokončení oprav páteřní Jiráskovy ulice v centru města nebo v případě získání dotace rekonstrukce sportovního areálu Jižní Předměstí budou příští rok hlavními investičními akcemi čtrnáctitisícových Rokycan. Zastupitelé už schválili rozpočet na příští rok. Třetí největší město Plzeňského kraje bude hospodařit s příjmy 465,78 milionu korun a výdaji přes 681,57 milionu. Schodek 215,79 milionu stejně jako v minulých letech pokryjí vlastní zdroje. Pro letošek mělo město rozpočet s příjmy 408,9 milionu a s výdaji 679,4 milionu korun.

"Na investice bude vyčleněno 260 milionů korun, tedy 38 procent všech výdajů. I přes schodkový rozpočet nepředpokládáme čerpání úvěru, stejně tak ho nečerpáme v roce letošním," řekl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Pro letošek bylo v rozpočtu schváleno na investice 40 procent všech výdajů, tedy víc než 273,7 milionu korun.

Nejvýznamnější a nejdražší investiční akcí bude za 56,8 milionu dokončení Jiráskovy ulice, s jejíž dlouho chystanou komplexní opravou začalo město letos. S 50 miliony počítá na rekonstrukci sportovního areálu Jižní Předměstí. Projektová dokumentace a zahajovací práce obnovy sokolovny mají v rozpočtu 20 milionů, projektová dokumentace tělocvičny, jídelny a kuchyně 13,5 milionu korun a rekonstrukce Mokroušské ulice deset milionů, řekl místostarosta Jiří Sýkora (ANO). Město si v rozpočtu připravilo 13,8 milionu na rekonstrukci veřejného osvětlení, sedm milionů na druhou etapu revitalizace Husových sadů a Kalvárie, 5,2 milionu korun na pumptrackovou dráhu a 5,15 milionu na chodník a cyklostezku ve Šťáhlavské ulici.

„Běžné výdaje jsou na rok 2024 rozpočtovány vyšší přibližně o 15 milionů korun oproti schválenému rozpočtu na rok 2023. Navýšení je především způsobeno nárůstem cen a vysokými výdaji na energie. V rámci celého města došlo k navýšení vodného, stočného, topení, plynu, elektřiny a teplé vody. V běžných výdajích jsou zahrnuty i mimořádné velké opravy městského majetku," řekl Rada.

V běžných výdajích jsou zahrnuty opravy kotelen ve dvou mateřských školách, oprava oken v základní škole či výměna ekonomického systému úřadu, souvisejících programů, spuštění portálu občana a nákupu software a hardware celkem za 41,5 milionu korun. Až 85 procent způsobilých výdajů by měla pokrýt dotace.

„Daňové příjmy oproti předpokládanému letošnímu rozpočtu vzrostou o 27,7 milionu díky vyššímu výběru sdílených daní a DPH. U nedaňových příjmů čekáme zvýšení o 9,3 milionu korun. Výrazně vyšší příjem očekáváme za bankovní úroky z uložených peněžních prostředků města," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky rozpočet, město Rokycany, Jiráskova ulice, Tomáš Rada

Největší investicí Rokycan bude příští rok dokončení páteřní Jiráskovy ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.