Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Proslulý hrad Velhartice zavádí interaktivní výuku dějepisu pro děti přímo v areálu i v okolí památky

Interaktivní výuku dějepisu na téma třicetileté války zavedl přímo ve svém areálu státní hrad Velhartice na Klatovsku. Spouští nový program pro děti a mládež i pro dětské skupiny. Cílem je v atraktivním prostředí hradního pivovaru představit zákonitosti a každodennost vojenského konfliktu, který zásadně ovlivnil osudy lidí. Program připravilo sdružení HRAD, které chce ukázat památku jinak než běžně. Po předchozím objednání mohou děti přijet kdykoliv a mohou v areálu pobýt celý den.

„Moderní expozice Krajina míru, pole války, která je ve třech podlažích hradního pivovaru, přivede děti a studenty k aktivní týmové hře o třicetileté válce. Společně pátrají po indiciích, které se dotýkají všeobecných znalostí, terminologie, osobností a událostí z doby války. Na závěr pak argumentují a diskutují," uvedl Zdeněk Svoboda, historik a památkář ze sdružení HRAD. Program je připraven ve dvou vědomostních úrovních - pro žáky druhého stupně základních škol a pro střední školy, lze ho ale upravit i pro první stupeň. Účastníci dostanou pracovní listy.

Druhou volitelnou částí je venkovní program, kdy zájemci mohou projít 1,4 kilometru dlouhou naučnou stezkou kolem hradu, díky níž zjistí jak a proč je hrad postavený. „Dozví se, že tvar krajiny hodně určoval místo, kde se hrad stavěl. Tedy že ostroh, strmý svah ze tří stran, jim hodně usnadnil výstavbu opevnění," řekl Svoboda. Získají informace o tom, že se stavěl z místního kamene a jak dělníci museli vylámat do sklály příkop na padací most. „A jak řešili dopravu vody, protože na hradě je cisterna a není tam studna. Kolem teče říčka Ostružná, jsou tam zbytky náhonu a z něj museli dostat vodu nahoru, aby tam uživili 20 lidí a navíc tam byl pivovar," dodal. Jde podle něj o jednu z největších záhad hradu. Stavitelé museli mít zařízení, které dnes není známé, řekl.

Naučný program se koná v místech, kde je dobře vidět a kde mohou děti popisované věci snadno pochopit. Jeho součástí nemají být žádná data ani jména. „Je to nenásilné, aby si nepřipadaly jako ve škole. Je v tom logika, mechanika a další. Děti si tam třeba mohou vyzkoušet defenestraci. Vylezou do okna a po klouzačce sjedou dolů," popsal Svoboda. Poznamenal, že neví o tom, že by bylo něco podobného bylo na jiné památce v zemi.

Děti bude v novém programu státního zámku provázet pedagogický dozor, který se dopředu připraví s průvodcem výstavou. Na nádvoří na návštěvníky čekají například velkoformátové šachy nebo kuželky a zájemci si tam budou moct postavit hrad z písku. U areálu je skanzen lidové architekty. Naučná stezka zavede návštěvníky k hradní šachtě na vodu, ke štole na těžbu stříbra a k chatě herce Jana Wericha postavené podle chaloupky z knihy Broučci od Jana Karafiáta. Děti do 18 let zaplatí 30 Kč za vstup do areálu a 40 korun za program, pedagogové mají vstup zdarma. „Obeslali jsme školy v Plzeňském a Jihočeském kraji, zájem je. Problémem je ale často cena autobusové dopravy," dodal Svoboda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hrad Velhartice, výuka na hradě, interaktivní výuka dějepisu, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proslulý hrad Velhartice zavádí interaktivní výuku dějepisu pro děti přímo v areálu i v okolí památky  |  Klatovsko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.