Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Domažlice postaví nový památník osvobození, jeho vznik iniciovaly rodiny veteránů z USA

Každý rok si v Domažlicích připomínají osvobození americkou armádou. Tradičně se v rámci májových oslav setkávají s veterány druhé světové války, jejich rodinami a přáteli ze sesterského města Two River. Nyní se zde rozhodli vybudovat nový památník, který navrhl klatovský sochař Václav Fiala. Na pomníku bude mimo jiné vojenská helma a tradiční chodský klobouk. Aby mohlo dílo vzniknout, uspořádaly rodiny veteránů v USA sbírku. Svou částí přispěje i město.

„Na sklonku loňského roku k něčemu mimořádnému. Rodiny amerických veteránů, čestných občanů města Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista, nás oslovily s přáním, aby byl v Domažlicích vybudován památník osvobození města věnovaný připomínce těchto mužů, přičemž ony samy už v Americe uspořádaly sbírku na pořízení uměleckého díla, jejíž výtěžek ve výši 330 tisíc korun věnují městu,“ vysvětlil starosta Domažlic Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

Zároveň dodal, že město přispěje na vybudování památníků dvojnásobnou částkou, tak aby vnikla opravdu důstojná a kvalitní připomínka nejen amerických vojáků, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli.

Maketa pomníku, foto: MÚ Domažlice

Realizace pomníku se chopí klatovský sochař Václav Fiala, který už připravil návrh, včetně makety. Pomník představuje kamenné lavice a kamenný stůl, na kterém budou ztvárněny vojenská přilba a chodský klobouk. Další částí bude samotný památník, tedy žulový monolit s motivem americké a české vlajky.

„Vnuk Matta Konopa, Patrick Dewaine, v reakci na zaslaný návrh památníku napsal, že kombinace vojenské přilby (půjde o věrnou kopii přilby jeho dědečka) a chodského klobouku je úžasná, neboť zatímco jeho dědeček nosil tuto přilbu, jeho pradědeček nosil chodský klobouk,“ pochlubil se starosta.

Památník by měl stát na pozemku v Chodské ulici pod zahradou Chodského hradu, tedy v místě, kolem kterého procházeli v květnu 1945 první američtí vojáci. Původně chtěly rodiny veteránů památník slavnostně odhalit 5. května, kdy byly Domažlice osvobozeny. Kvůli pandemii se to ale nepodaří, a tak město památník nainstaluje během jara.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky osvobození, pomník, Domažlice, 1945, památník, válečný veterán, rodina, USA, Václav Fiala, druhá světová válka, Armáda Spojených států amerických, Rivera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice postaví nový památník osvobození, jeho vznik iniciovaly rodiny veteránů z USA  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.