Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Klenčí si masopustní veselí nenechají vzít, počítají však s řadou opatření

Nadšenci z chodského Klenčí pod Čerchovem se i v nouzovém stavu rozhodli uspořádat 13. února masopustní průvod. Bude spojen s dobročinnou akcí na pomoc týraným koním. Půjde nejvíce 100 lidí v maskách a krojích, koně i obrněný vůz. Průvod půjde bez zastávek, bez muziky a zpěvu, bude bez stánků a alkoholu, řekl novinářům Jiří Anderle z pořadatelských sdružení Výbor pro rozvoj městyse Klenčí a Dodna club.

„Chceme zachovat tradici. Masopusty nám po roce 1958 zakázali, protože se lidé opili a nadávali na vládu. V roce 2008 jsme ho jako občanské sdružení obnovili," uvedl Jiří Anderle. Zároveň připomněl, že v letech 1971 až 1973 ho ještě přádali jako recesi zemědělci. „Ale to se také nelíbilo, protože jsme hned u hranic a byla tu kasárna," řekl.

Organizátoři komunikovali s hygienickou stanicí a dalšími úřady. „Řekli nám, že pokud splníme podmínky jako zakryté dýchací cesty, což lidé v maskách mají, průvod do 100 lidí a skupinky do 20 s dvoumetrovými rozestupy, žádná muzika, zpěv, alkohol, tak se akce konat může," vysvětluje pořadatel.  Hygienici doporučili, aby nešlo o kulturně-folklorní akci, ale o dobročinnou, tedy o pokojné shromáždění. Na dodržení podmínek bude dohlížet policie.

Průvod, který půjde zhruba půl hodiny dva kilometry celým městem, začne ve 14:00. Nebudou zastávky před restauracemi, má se čepovat limonáda nebo nic. Na povozu v čele bude živý Masopust, za ním jeho žena s kočárkem. „Masopust půjde celou dobu v průvodu a my mu říkáme, co loni provedl, zmíníme se i o covidu. A on se brání, zabít ho nechce ani vdova se synem. Při posledním přání uteče. Drábové ho dohoní a tam je připravená figurína, oblečená stejně jako on, která má v krku PET lahev s červenou barvou. Kat do ní pak sekne a vystříkne 'krev'," popisuje Anderle. Masopustní pohřeb a zábava na sále letos nebudou.

Masopust je vždy spojen s dobročinnou akcí na pomoc týraným koním z útulku v nedalekém Miřkově. „Chceme upozornit i na to, že v téhle době trpí také zvířata. Útulky přicházejí o sponzory, potřebují pomoc třeba s krmením. Lidé mohou dát peníze do několika kasiček v průvodu, nebo i na účet útulku," uvedl Anderle.

Podle něj se někteří lidé určitě budou bát jít do průvodu nebo se na něj podívat. Přijedou ale obyvatelé sousedních vesnic, protože v okolí byly masopusty zrušené. „Těší se na Petra Jančaříka v roli soudce, obrněný vůz 'Ještěrka' (protiletadlový kanon), na koníky," dodal. Akci na facebooku podporují desítky lidí. Uvádějí, že si jako Chodové nenechají nic zakazovat, ale chápou, že musí dodržet pravidla.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky tradice, masopust, Klenčí pod Čerchovem, Domažlice, opatření, koronavirus, Krajská hygienická stanice, Petr Jančařík, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Klenčí si masopustní veselí nenechají vzít, počítají však s řadou opatření  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.