Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nový průtah obcí přinese vyšší bezpečnost a zklidnění provozu, kraj ho buduje spolu s Osvračínem

Plzeňský kraj společně s obcí Osvračín na Domažlicku budují průtah obcí. Akce je rozdělena na tři etapy a kompletně hotovo by mělo být v roce 2026. Stavba by měla přinést větší bezpečnost a hejtmanství si od toho slibuje i zklidnění dopravy. Projet řeší také úpravy autobusových zastávek, opravu mostu i chodníků.

„Ke zklidnění dopravy dojde zejména realizací vjezdových bran na všech příjezdech do obce,“ říká náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Podle jeho slov projekt řeší také úpravy autobusových zastávek a doplnění komunikace pro pěší, opravu mostu i veřejného osvětlení. 

Už příští rok budou moci řidiči využít nové napojení na dálnici D5, přípravy stavby trvaly dlouhých 15 let

Stavbu nového napojení severního Rokycanska na dálnici D5 prostřednictvím přeložky silnice II/232 hodlá zhotovitel dokončit již příští rok. Stavební práce aktuálně naplno běží. Na mostním objektu přes Voldušský potok už jsou opěry a pilíře. Nejvíce...

 

Délka úprav se týká zhruba dvoukilometrového úseku, proto je celá akce rozdělena na tři samostatné etapy. K jejich realizaci doje v průběhu let 2024 až 2026, přičemž každá etapa je vždy rozplánována na pět měsíců. „Jako první je v roce 2024 realizována rekonstrukce úseku silnice III/18312 od konce obce Osvračín ve směru na Mimov po křižovatku se silnicí III/1853. V roce 2025 pak bude probíhat rekonstrukce úseku silnice III/1853 ve směru od Blížejova po křižovatku se silnicí III/18312 a poslední etapa bude navazovat od této křižovatky ve směru na Staňkov,“ přiblížil Čížek průběh stavebních prací náměstek.

Akce vyjde celkem na 45,6 milionu korun s DPH a finančně ji zajistí kraj spolu s obcí. Hejtmanství zaplatí 33,7 milionu korun, Osvračín 11,9 milionu. Staveniště převzal zhotovitel na konci dubna. „Na stavbě již došlo k odtěžení konstrukčních vrstev vozovky v celé trase, byla položena dešťová kanalizace a drenáže. V současné době probíhá dokončení sanací ve spodní části stavby u křižovatky se silnicí III/1853 a návoz štěrkodrtí. Byla rovněž upravena plocha pro založení vjezdové brány a jsou zahájeny práce na obrubách komunikace,“ dodal náměstek. Tato etapa by měla být hotova do konce letošního září.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Plzeňského kraje

Štítky dopravní stavby, průtah obcí, Osvračín, Plzeňský kraj, zklidnění provozu, bezpečnost provozu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový průtah obcí přinese vyšší bezpečnost a zklidnění provozu, kraj ho buduje spolu s Osvračínem  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.