Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lyžařské areály budou moci spustit provoz už 18. prosince

, aktualizováno 4. prosince 2020, 18:40

Lyžařské areály v Česku otevřou v pátek 18. prosince, tedy o šest dní dříve, než se původně zvažovalo. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Důvodem je podle něj to, aby lidé na hory mohli vyrazit s předstihem před vánočními svátky. O tom, jaká opatření bude nutné v areálech dodržovat, rozhodne v pondělí vláda.

„Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou," řekl Blatný. Dřívější otevření areálů také podle něj pomůže tomu, aby si návštěvníci i provozovatelé do Vánoc zvykli na pravidla, která budou v areálech nařízena.

Podle dřívějších informací budou muset provozovatelé zřejmě zajistit to, aby se lidé neshlukovali při čekání na vlek a podobně. Očekává se také, že nebude možné otevřít stánky s občerstvením

Původně premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o otevření lyžařských areálů k 24. prosinci jako v sousedním Rakousku. S termínem nesouhlasili provozovatelé těchto středisek, označovali ho za neopodstatněný a mluvili o tom, že jim způsobí statisícové až milionové ztráty.

Povolení provozu lyžařských středisek v České republice od 18. prosince je rozumný kompromis. Novinářům to sdělil ředitel Asociace horských středisek ČR (AHS) Libor Knot. Určení konkrétního termínu zahájení sezony podle něj uklidní provozovatele všech služeb na horách i lyžaře. Některá střediska jsou připravena otevřít už nyní, ale vzhledem k aktuální situaci v tuzemsku i v zahraničí je třeba se chovat odpovědně, dodal.

"Chtěli bychom poděkovat za vstřícné a konstruktivní jednání pracovní skupiny pro přípravu podmínek fungování ve skiareálech a samozřejmě i za komunikaci se zástupci ministerstva zdravotnictví," řekl Knot. Vláda podle něj pravděpodobně v pondělí schválí podrobná opatření pro provoz skiareálů v jednotlivých stupních protiepidemického systému (PES), kterým se řídí uvolňování či zpřísňování opatření pro jednotlivé podnikatelské činnosti. Manuál pravidel by měl obsahovat například řízení front, které je pro bezpečný provoz v lyžařských areálech podle Knota klíčový.

AHS podle Knota chystá apel na kolegy ze skiareálů i na ubytovatele, provozovatele restaurací a dalších služeb v horských střediscích, aby dodržovali dohodnuté podmínky, a přispěli tak k bezpečnému pobytu na horách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky lyžování, skiareály, koronavirus, uzavřené lyžařské areály, lyžařské středisko, Česko, Vánoce, Jan Blatný, ANO 2011, Andrej Babiš, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály budou moci spustit provoz už 18. prosince  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.