Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vody je zatím dost, výrazně pomohly nedávné deště

Z příchodu deště se radují nejen zemědělci a houbaři, ale také vodohospodáři. Oproti loňskému roku, kdy se na několika místech dalo přejít suchou nohou, je teď vody dost. A to jak v řekách, tak i na přehradách. Na řadě míst je i dostatečně kvalitní ke koupání.

Dešťové přeháňky byly za poslední dva týdny opravdu vydatné. I proto jsou teď průtoky řek lehce nadprůměrné. V loňském roce přitom řada menších říček a potoků vyschla docela.

„V následujících dne to už  bude klesat, protože už pršet u nás nemá, navíc už mají příští týden nastat i nějaké ty tropické teploty, takže tam to zas může spadnout. Rozhodně teď nejsme u řek na stavu sucha jako vloni,“ uvedl Petr Vicenda, šéf vodohospodářského dispečinku Povodí Vltavy.

Podle Vicendy se díky srážkám podařilo zahnat povrchové sucho, ke vsakování do podzemních vod jako jsou studny nebo vrty, by ale bylo zapotřebí deště více. Dostatek vody hlásí i přehrady.

„Přehrady jsou momentálně naplněné na provozní úrovni, které jsou teď předepsaný  pro tohle roční období. Trochu jsme to ladili, protože nebylo vyloučeno, že přijdou povodně nebo přívalové srážky. Takže malinko jsme ty odtoky korigovali, ale teď jsou hladině na které měly pro toto roční období být,“ dodává Vicenda. Zároveň zmiňuje i oblíbenou Hracholuskou přehradu. I tady je vody dost. Přesto není vyloučeno, že během léta klesne. Rozhodně to ale nemá být tak dramatické jako v roce 2015, kdy bylo vody rekordně málo.

Přírodní koupaliště jsou vhodná ke koupání

Milovníci koupání mohou slavit, voda je na většině místech ideální ke koupání. Kvůli deštivému počasí je ale zatím voda chladnější. Ke koupání jsou vhodné podmínky na již zmíněné nádrži Hracholusky, kde je podle hygieniků dobrá průhlednost vody. Špatná je naopak v Českém údolí, zde koupání nedoporučují.

Dobrou kvalitu mají i rybníky v Plzni. Ovšem tady je vody oproti řekám, málo.Kvalita vody dobrá, ale množství je obecně trvale v minusu. Nezvykle příznivý déšť je dárek hlavně pro krajinu a vegetaci. Do rybníků ale krajina pustí jen nepatrně, protože zatím má sama pořád ještě velký nedostatek. No a ze sídlišť nad rybníky nepřiteče vůbec nic,“ konstatoval hydrobiolog Jindřich Duras.

V největším Boleveckém rybníku chybí momentálně metr vody. Šídlovák je zase upuštění kvůli opravě hráze. V Senečáku chybí metr a půl vody. Ta je navíc nazelenalá, kvůli řasám. Ty jsou pro člověka neškodné. Přehled kvality vody můžete sledovat i na webových stránkách Krajské hygienické stanice

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto plzen.eu

Štítky voda, srážky, průtoky, řeka, sucho, přehrada, koupání, kvalita vody, rybník, Povodí Vltavy (státní podnik), Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vody je zatím dost, výrazně pomohly nedávné deště  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.