Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

FOTO: Divoká voda z rozbouřených toků brala auta, zaplavovala domy a ničila majetky. Nouze nebyla o dramatické záchrany osob

O dramatické okamžiky nebyla nouze v neděli na území Plzeňského kraje, kde se v důsledku přívalových lijáků vylévaly z koryt řeky i potoky. Voda zaplavila domy, silnice, pod vodou se ocitla celá řada automobilů, do toho padaly stromy a vrtulník musel zachraňovat z rozbouřené řeky na podvěsu jednoho muže. Během divokého víkendu zasahovali hasiči v regionu u 266 událostí souvisejících s deštěm. V Plzeňském kraji byla nejhorší situace z celé České republiky. Podívejte se na dramatické video hasičů, zachycující záchranu jedné ženy.

„Nejvíce zásahů jsme měli na Plzeňsku, Klatovsku a Domažlicku. Jen čerpání vody z objektů a komunikací si vyžádalo 147 výjezdů. Zbylé události se týkaly uvolňování propustků, koryt potoků, monitoringu stavu vody na tocích a odstraňování popadaných stromů. Několikrát jsme zachraňovali osoby. Ve Starém Plzenci šlo o rodinu uvězněnou v automobilu ve vodní laguně,“ popsal zásahy mluvčí hasičů Petr Poncar.

Vůbec největší drama se ale odehrálo ve Štěnovicích u Plzně. Tam se řeka Úhlava vylila z břehů a ulici proměnila doslova v divokou řeku. „Uprostřed toku voda uvěznila pětatřicetiletého muže, ke kterému se nedalo nijak dostat. Ve spolupráci se složkami integrovaného záchranné systému se musel aktivovat vrtulník letecké záchranné služby s lezcem na palubě. Ten potom ohroženého muže uvězněného vodou pomocí podvěsu vyzvedl,“ popsala nebezpečnou situaci mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. Pokud by muže divoký proud strhl, neměl by šanci na přežití. Díky zásahu leteckých záchranářů vyvázl živý a byl jen podchlazený. Video najdete ZDE.

„Dále jsme ve Štěnovicích zachraňovali z domů okny osm osob a jedné ženě jsme pomohli dostat se přes vodu pomocí nastavovacích žebříků,“ uvedl mluvčí Poncar. Nebezpečná situace byla v neděli odpoledne také v Losiné u Plzně, kde voda zaplavila velký kruhový objezd, který se nachází pod strmým polem a ochromila dopravu na velmi frekventované silnici I/20. Komunikace byla několik hodin uzavřená.

Situace v regionu se zdaleka ještě neuklidnila ani v pondělí. Na třetím povodňovém stupni zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na Domažlicku. Svého největšího maxima tam dosáhla hladina v neděli v deset hodin večer. Od té doby začala zvolna klesat. Voda ale dále stoupá po toku směrem k Plzni, kde se dostala na druhý stupeň v plzeňské části Lhota. Zatím je tam stále na vzestupu. Druhý stupeň má řeka také na odtoku z plzeňské nádrže České údolí. Druhý stupeň má také Úhlava ve Štěnovicích, uvádí na webu Český hydrometeorologický ústav. Podle Povodí Vltavy je třetí stupeň také na Úhlavě v Přešticích na jižním Plzeňsku a hladina tam stále mírně stoupá.

První povodňové stupně jsou nadále na Klatovsku na Úhlavě v Tajanově a na Ostružné v Kolinci, na Úslavě v Prádle a v Koterově, na Klabavě v Nové Huti, na Holoubkovském potoce v Rokycanech a na Berounce v Plzni - Bílé Hoře a v Liblíně.

V kraji je do dnešního poledne platná výstraha před povodněmi. Výrazné srážky ale podle meteorologů už nehrozí. Méně výjezdů mají také hasiči v kraji. K 7:45 měli zatím dnes pět výjezdů technické pomoci, a to čerpání vody a odstraňování stromů.

FOTOGALERIE: Povodeň na Plzeňsku 2. června 2024

Pondělí, 3. června 2024, 09:16

FOTOGALERIE: Povodeň na Plzeňsku 2. června 2024
FOTOGALERIE: Povodeň na Plzeňsku 2. června 2024

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Jana Surmanová, Richard Beneš, Ondřej P.

Štítky přívalové deště, zásahy hasičů, záchranná akce, záchrana muže, rozvodněná řeka, záchrana v podvěsu, zatopené silnice, záchrana osob

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Divoká voda z rozbouřených toků brala auta, zaplavovala domy a ničila majetky. Nouze nebyla o dramatické záchrany osob  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.