Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Rozvodněná řeka uvěznila jednoho muže. Do bezpečí ho dostal v podvěsu vrtulník letecké záchranné služby

Dramatický zásah si připsali na své konto záchranáři letecké záchranné služby. Z rozvodněné řeky uprostřed obce Štěnovice na Plzeňsku zachraňovali v neděli pomocí vrtulníku jednoho muže, který tam byl u svého automobilu. Nebezpečná situace je v neděli odpoledne také v Losiné u Plzně, kde voda zaplavila velký kruhový objekt a ochromila dopravu na velmi frekventované silnici I/20. A z břehů se nebezpečně vylévají i řeky v Plzni a pod vodou byla i náplavka v centru města.

Řeka Úhlava se ve Štěnovicích vylila z břehů a ulici proměnila doslova v divokou řeku. „Uprostřed toku voda uvěznila pětatřicetiletého muže, ke kterému se nedalo nijak dostat. Ve spolupráci se složkami integrovaného záchranné systému se musel aktivovat vrtulník letecké záchranné služby s lezcem na palubě. Ten potom ohroženého muže uvězněného vodou pomocí podvěsu vyzvedl,“ popsala nebezpečnou situaci mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Záchranáři na místě muže po vyzvednutí zkontrolovali, kromě nižší teploty neutrpěl žádná zranění a mohl zůstat v péči rodiny doma.

Voda v neděli v Plzni zaplavila frekventovanou Karlovarskou třídu pod rondelem. Komunikace byla obousměrně uzavřená. Hasiči tam museli odčerpávat obří lagunu, která se tam vytvořila. vodu. „Další uzavírka je na silnici I/20 v Losinu u Plzně u kruhového objezdu. V důsledku silného deště tam stekla voda z pole, které je ve svahu. Komunikace byla zcela uzavřena v obou směrech, celý kruhový objezd byl zatopený. Komunikace byla uzavřena od OC Olympia do Losiné a z druhé strany na příjezdu od Štěnovic. Provoz se podařilo obnovit v podvečer. Dále byl pro dopravu uzavřen také Starý Plzenec,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová. Voda tam zaplavila několik ulic. Stejná situace je i v nedalekém Letkově. Zavřené jsou také například silnice ze Starého Plzence do plzeňské části Koterov, kde se rozlévá Úslava.

Zcela kuriozní vodní příkop se vytvořil na plzeňském náměstí Republiky, kde se právě opravuje tramvajová trať. V místech, kde byly tramvajové koleje se teď vytvořil příkop plný vody. 

Vydatné deště zastavily v neděli odpoledne provoz na železnici mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Trať je zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom, uvedly České dráhy. Provoz mezi stanicemi Nezvěstice a Plzeň hlavní nádraží zajišťují náhradní autobusy. Podle mluvčího drážních hasičů Martina Kavky by se provoz mohl obnovit v úterý 4. června. Kvůli zvednutým hladinám řek varovala veřejnost i Plzeň. Městská policie páskou zavřela vstup na náplavku na Radbuze v centru města, informoval magistrát.

„Na železniční trati 191 mezi Plzní a Starým Plzencem došlo k podmáčení a sesutí svahu a pádu stromu na trať. Provoz je zastaven. Odhad závalu je cca 15krát pět krát 0,8 metru, cca 36 metrů krychlových. Správa tratí na místo povolá techniku na odbagrování sesuvu. Předpoklad obnovení provozu je v úterý 4. června," uvedl Martin Kavka. Voda podle něj zastavila provoz na železnici také v úseku Domažlice - Kdyně, kde zaplavila přejezd.

Po vydatných deštích má nyní v kraji Radbuza třetí povodňový stupeň ve Staňkově na Domažlicku, v Plzni má řeka první povodňový stupeň v části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí. Druhé povodňové stupně jsou na Úslavě v Koterově a na Úhlavě ve Štěnovicích. První stupně jsou na Úhlavě v Tajanově na Klatovsku, na Úslavě v Prádle na jižním Plzeňsku a na Ostružné v Kolinci na Klatovsku.

Plzeň varuje občany, aby se nezdržovali v těsné blízkosti řeky, která se místy vylévá do krajiny. "Velmi naléhavě vás žádám, nevstupujte do blízkosti vodního toku. Břeh je podmáčený, a přestože to tak nevypadá, voda má obrovskou sílu. V žádném případě nenechávejte u řeky děti ani zvířecí mazlíčky bez dozoru. Voda již dnes v Plzni kulminuje, situace by se měla zlepšovat," uvedl na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO).

Nad Plzní a okolím se dopoledne přehnala silná srážka. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Plzni - Mikulce za hodinu 9,5 milimetrů vody, podobně silný déšť byl mezi 12:00 a 13:00 také v Rokycanech.

Hasiči mají zatím za neděli v kraji přes 60 výjezdů technické pomoci, zhruba polovinu v okrese Plzeň-město. Nejčastěji čerpají vodu, uvolňují ucpané propustky a mosty a likvidují popadané stromy. V Plzni například čerpali vodu v Koterově na návsi. Vodu čerpají hasiči také například v Letkově u Plzně nebo ve Starém Plzenci. "Měli jsme zaplavených několik sklepů, po silnicích tekly po prudkém přívalovém dešti potoky vody. Hasiči čerpají na několika místech. Prosím lidi, aby se v případě zaplavení obraceli přímo na hasiče," řekl starosta Starého Plzence Jan Eret.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej P., Zdravotně záchranná služba Plzeňského kraje, Plzen.eu

Štítky záchranná akce, záchrana muže, rozvodněná řeka, záchrana v podvěsu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozvodněná řeka uvěznila jednoho muže. Do bezpečí ho dostal v podvěsu vrtulník letecké záchranné služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.