Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bezmála 20 milionů poskytne kraj dobrovolným hasičům, dalších 12 miliónů získají profesionální jednotky

Celkem 19,6 milionů korun mohou v letošním roce čerpat dobrovolné jednotky hasičů v Plzeňském kraji. Žádosti o dotace bude krajský úřad přijímat do konce března. Peníze mohou jednotky využít třeba k nákupu nové cisternové stříkačky nebo k pořízení vybavení. Dalších 12 milionů půjde k profesionálním hasičům na nákup záchranné seskokové matrace, cvičných výcvikových figurín nebo na projektovou dokumentaci nové stanice ve Stankově na Domažlicku.

Dotaci pro profesionální krajské jednotky hasičů už schválila Rada Plzeňského kraje. Podpora bude rozdělena do dvou částí. Celkem 10 milionů korun bude investiční dotace na projektovou dokumentaci stavby hasičské stanice Staňkov, přeložku elektrického vedení tamtéž, nákup záchranné seskokové matrace, záchranných nafukovacích člunů, cvičných výcvikových figurín, vysavačů vody s odolností i proti nebezpečným látkám. Druhá část je neinvestiční ve výši dvou miliónů korun, přičemž je určena na nákup ochranných prostředků.

Podporu ve výši 19,6 milionů korun mohou čerpat také dobrovolní hasiči. Žádosti mohou posílat do 31. března letošního roku. Program zahrnuje tituly určené k nákupu nového dopravního automobilu, požárního přívěsu pro hašení, nové cisternové stříkačky či její opravu, na pořízení přenosné motorové stříkačky nebo nákup vybavení.

Dramatická záchrana psa i náročný zásah v chovu nakaženého ptačí chřipkou, hasiči rekapitulují rok 2023

Hasiči v Plzeňském kraji měli za loňský rok na kontě přes 11 tisíc výjezdů. Z jejich statistik vyplývá, že se počet zásahů sice meziročně snížil, ale naopak si všímají, že stále více vyjíždějí k nehodám. V rámci bilancování se také ohlížejí za...

 

„Často si to neuvědomujeme, ale hasiči jsou ti, kteří pomáhají nejen u nehod a požárů, ale jejich pomoc vidíme při povodních, odklízení následků silného větru, pomáhají při náročných transportech pacientů sanitami. Zkrátka jsou tam, kde je třeba a často i nad rámec své práce. A co se týká dobrovolných hasičů, ti tvoří osu života v malých obcích, podílí se na sportovních aktivitách, organizují kulturní akce i různé soutěže, jsou k ruce profesionálům, když je třeba pokrýt jakýkoli zásah. Podpora z rozpočtu Plzeňského kraje je pro ně pomocí, jak zajistit lepší vybavení a tím i lépe pomáhat,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Rada projednala také podporu ve výši 100 tisíc korun pro Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc, která podporuje jak děti policistů a hasičů zemřelých při výkonu služby tak i hasiče a policisty, kteří jsou těžce tělesně postiženi následkem zranění utrpěného v rámci výkonu služby. Ze schválené dotace bude nadace tentokrát hradit ozdravné pobyty. „Tato nadace pomáhá téměř třem stovkám lidí. V Plzeňském kraji je to pět rodin s devíti dětmi a dvě rodiny těžce postižených policistů,“ uzavřel Rudolf Špoták.

Ohodnoť článek

Foto SDH Volšovy

Štítky hasiči, podpora hasičů, dobrovolní hasiči, dotační program, nákup vybavení, hzs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezmála 20 milionů poskytne kraj dobrovolným hasičům, dalších 12 miliónů získají profesionální jednotky  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.