Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Plzeňský kraj pokračuje v pomoci Ukrajině, poslal tam už čtvrtou zásilku humanitární pomoci

Celkem 36 elektrocentrál v hodnotě téměř milionu korun odeslal Plzeňský kraj válkou zmítané Ukrajině. Jedná je o čtvrtou zásilku, kterou kraj odeslal do partnerského regionu v Ivano-Frankivské oblasti. Pomoc nabízí Ukrajině i další obce, které finančně přispěly desítkami tisíc korun.

„Elektrocentrály byly ze skladu na Ostravsku odvezeny koncem minulého týdne přímo dárci tedy úřadu v našem partnerském regionu na Ukrajině. Lidé v oblasti se potýkají se zničenou infrastrukturou. Mají problém s elektřinou a teplem. Proto jsme se rozhodli tentokrát pomoci touto formou. Elektrocentrály půjdou do zdravotnické i sociální sféry, dostanou se i k civilnímu obyvatelstvu,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Celkem se jednalo o 36 elektrocentrál v hodně 945 tisíc korun. První humanitární zásilka zamířila z Plzeňského kraje na Ukrajinu koncem loňského dubna. Bylo to krátce po návštěvě ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise, kdy kraj poskytl prostřednictvím velvyslanectví pět milionů korun.  

V Plzeňském kraji je zhruba 25 000 uprchlíků z Ukrajiny, jejich počty nerostou

Počty ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji se od loňského září října nemění. Celkově jich za rok do regionu přišlo zhruba 36 000, zůstává jich odhadem 25 000. Z nich bylo na konci roku zaměstnáno 15 000. Tři čtvrtiny uprchlíků tvoří matky s...

„Během návštěvy jsme na základě doporučení pana velvyslance na jihozápadní Ukrajině navázali kontakty s představiteli Ivano-Frankivské oblasti a dohodli se s nimi na partnerské spolupráci,“ upřesnil hejtman. Další dvě zásilky z humanitární pomocí odešly v červenci a v prosinci loňského roku.

„Šlo o zdravotnický materiál a dvě sanitky. Jedna z nich byla vybavena defibrilátorem. K tomu jsme s kolegy z rady vezli elektrocentrály, mikrovlnky, varné konvice nebo například karimatky,“ dodal hejtman.

K pomoci se připojily také některé obce. Průběžně posílají Plzeňskému kraji finanční podporu podle svých možností. Aktuálně mají na kraji od šesti obcí 160 tisíc korun. Například Kdyně přispěla konkrétně tím, že zakoupila elektrocentrálu.

Ohodnoť článek

Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky pomoc Ukrajině, humanitární pomoc, Plzeňský kraj, Ivano-Frankivská oblast, elektrocentrály, válka na Ukrajině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj pokračuje v pomoci Ukrajině, poslal tam už čtvrtou zásilku humanitární pomoci  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.