Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sněmovní volby se v Plzeňském kraji dotknou i rady kraje, poslanecká křesla získali tři radní

Poslanecké mandáty získali tři krajští radní z ODS, TOP 09 a STAN, kteří jsou zároveň hejtmančinými náměstky. Do jaké míry zisk poslaneckých mandátů složení rady změní, zatím není jasné. Bude se o tom teprve jednat, řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Do sněmovny se dostal její první náměstek pro životní prostředí, zemědělství, evropské záležitostí a regionální rozvoj Josef Bernard (kandidoval za STAN v koalici PirSTAN), náměstek pro školství a sport Rudolf Salvetr (člen ODS, kandidoval za koalici Spolu) a náměstek pro kulturu a památkovou péči Marek Ženíšek (člen TOP 09, kandidoval za koalici Spolu).

Jasně se zatím vyjádřil pouze Salvetr, který je zároveň starostou druhého největšího města kraje Klatov. Po zisku poslaneckého mandátu chce nadále zůstat starostou, vzdá se ale místa na kraji, řekl. Náměstkem je Salvetr jako neuvolněný funkcionář, tedy nikoli na plný úvazek.

Bernard řekl, že o dalším postupu bude teprve s kolegy jednat. „Ještě jsme neměli čas se sejít. Určitě bych ale na kraji dál nezastával uvolněnou pozici," uvedl Bernard. V zastupitelstvu kraje je za STAN s podporou Zelených, PRO Plzeň a Idealistů, jejich klub má celkem sedm zastupitelů, včetně další nové poslankyně, starostky Kozolup Michaely Opltové (STAN). Opltová se navíc před necelým měsícem stala maminkou a musí tak skloubit mateřské a pracovní povinnosti. „Mám přítele, který je schopný se o miminko postarat a také obě babičky jsou doma. Už v době, kdy jsem se nechávala napsat na kandidátku, tak jsem s tím tak nějak počítala. Budu končit na kraji, protože to bych už nezvládala, ale s Prahou to skloubit lze,“ řekla Opltová redakci.

Marek Ženíšek, poslední z radních, kteří se dostali do Sněmovny, na dotazy novinářů zatím neodpověděl. Do sněmovny se vrací po čtyřleté přestávce. Členy krajského zastupitelstva je šest z 11 nových poslanců.

Volby v Plzeňském kraji vyhrálo ANO, získalo 29,03 procenta a čtyři poslance, Spolu získalo za 26,57 procenta hlasů čtyři mandáty. PirSTAN mají 13,88 procenta hlasů a dva poslance. SPD má za 9,96 procenta hlasů jednoho poslance. Dále skončila ČSSD (4,99 pct hlasů), Přísaha (4,72 pct) a KSČM (4,14 pct hlasů). Z dosavadních 11 poslanců obhajovalo svůj post pět, tři uspěli. I v dalším funkčním obdobím budou pokračovat ve Sněmovně poslanci Jan Volný a Kamal Farhan z ANO a plzeňský primátor Martin Baxa z ODS. Poslanecký mandát neobhájil Pirát Lukáš Bartoň a Jiří Valenta z KSČM.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky volby, Plzeňský kraj, politika, rada, ODS, Starostové a nezávislí, TOP 09, Josef Bernard, Ilona Mauritzová, Rudolf Salvetr, koalice, Piráti a Starostové, Marek Ženíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovní volby se v Plzeňském kraji dotknou i rady kraje, poslanecká křesla získali tři radní  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.