Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Těžká rána pro levici, KSČM a ČSSD zlomila vaz ďábelská spolupráce s hnutím ANO

Včerejší volby do Sněmovny mají své vítěze, ale také své poražené. Těmi jsou jednoznačně KSČM a ČSSD. Obě levicové strany doplatily zejména na přímou i nepřímou spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše a voliči jim teď vystavili konečný účet. Ve sněmovně budou příští čtyři roky obě nejstarší strany chybět.  

Velikým zklamáním jsou výsledky voleb pro plzeňského lídra KSČM Jiřího Valentu, který neobhájil svůj poslanecký mandát. Zaráží ho, že ve Sněmovně bude chybět levicová strana. I když menší propad oproti předchozím volbám očekával, se zisky poslaneckých mandátů pro komunisty počítal. Je přesvědčen o tom, že až KSČM nebude zastoupena ve Sněmovně, poptávka po ní u voličů opět vzroste. V Plzeňském kraji získala KSČM 4,14 procenta hlasů voličů. 

„Lidé si neuvědomovali, co všechno jsme pro ně ve Sněmovně udělali. Hodně věcí, které jsme protlačili my, si přisvojil Babiš,“ řekl Valenta. Podle něj se voliči od KSČM přesunuli ve dvou volbách, nejdřív před několika lety k ANO, nyní k Přísaze. Je přesvědčen, že Přísahu nyní volili hodně i policisté a vojáci, kteří dříve patřili k voličům KSČM. „Obdržel jsem více nej jeden tisíc preferenčních hlasů od svých voličů a této podpory si velice vážím. Slibuji jim, že ve svém úsilí o spravedlivou společnost nikdy nepolevím," dodfal Valenta. 

Na své dno narazila i ČSSD a její další osud bude záležet na tom, jak se dokáže zvednout, komentoval výsledek voleb předseda krajské organizace v Plzeňském kraji Martin Zrzavecký. Straně podle něj uškodila vládní spolupráce s ANO. Aby v budoucnu sociální ČSSD uspěla, bude muset přijmout organizační, ideové i personální změny. V Plzeňském kraji získala ČSSD 4,99 procenta hlasů, zatímco při minulých volbách ji v kraji volilo 7,97 procenta voličů, což jí vyneslo jeden poslanecký mandát.

„Evidentně nezafungovala naše spolupráce s ANO, Andreji Babišovi jsme dělali stafáž a naši voliči si zřejmě řekli, že už nepotřebují nás, když mají Andreje Babiše. Myslím si, že on nahradil levici,“ řekl Zrzavecký. Bez zajímavosti není fakt, že vedení ČSSD v Plzeňském kraji po minulých volbách hlasitě kritizovalo vstup sociální demokracie do koalice s ANO a bylo zásadně proti. Teď se ukázalo, že oprávněně.  

ČSSD se nyní bude muset zaměřit na komunální volby a změnit strategii přístupu k voličům, míní Zrzavecký. „Musíme si říct, co má sociální demokracie zastávat, chyběla nám některá palčivá témata, jako je například energetická chudoba, postoj k evropské zelené politice a podobně,“ dodal Zrzavecký.

„Děkuji všem, kteří zůstali věrní ČSSD. Bohužel nejstarší česká politická strana opouští Poslaneckou sněmovnu. Musíme se poučit, změnit vedení, styl a komunikaci. Musíme být pro voliče srozumitelnější. Pak se můžeme s důvěrou vrátit. Děkuji všem spolukandidátům za odvedenou práci. V Plzeňském kraji jsme dosáhli celorepublikově nadprůměrného výsledku,“ komentoval výsledek lídr ČSSD v Plzeňském kraji Robin Šín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby 2021, ČSSD, KSČM, Sněmovna, Jiří Valenta, poslanec, ANO 2011, poslanecká sněmovna, volby, Andrej Babiš, Plzeňský kraj, Martin Zrzavecký, Robin Šín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Těžká rána pro levici, KSČM a ČSSD zlomila vaz ďábelská spolupráce s hnutím ANO  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.