Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: První volební den je u konce. Na Šumavě hlasovalo více turistů než místních

První den voleb do Poslanecké sněmovny je u konce. O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V prvních hodinách po otevření volebních místností hlásí okrsky účast mezi 20 až 45 procenty. Účast je tak zatím podobná, jako před čtyřmi lety. Na Šumavě volí i v letošních volbách hodně turistů na voličské průkazy. V řadě turisticky atraktivních obcí v Plzeňském kraji jich během první hodiny voleb přišlo i několikanásobně víc než místních lidí. Volební místnosti se otevřou opět zítra od 8:00 do 14:00.

V Plzeňském kraji zaznamenali úředníci dohlížející na průběh voleb zatím účast kolem 18 až 27 procent

Kdo překročí pět procent?

Osmé sněmovní volby v historii samostatné České republiky mimo jiné předurčí, zda bude pokračovat vláda Andreje Babiše (ANO), nebo většinu v dolní komoře získají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se Starosty. Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti: u dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů. Pětiprocentní práh pro jednotlivé strany a hnutí zůstal, stejně jako 14 krajů.

Za hlavního adepta na vítěze voleb je považováno hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety není jisté, že očekávané vítězství dokáže zúročit sestavením většinové vlády. Prezident Zeman už předem slíbil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice. Bude ho moci pověřit opakovaně, třetí nominaci předkládá předseda Sněmovny. Koalice Spolu a Pirátů se Starosty proto budou spoléhat přinejmenším na to, že se jim podaří získat ve Sněmovně většinu.

V šumavských volebních místnostech hlasovalo hodně turistů

Turisty láká teplé podzimní počasí, v sobotu se navíc po delší rekonstrukci opět otvírá rozhledna Poledník. Funguje ale i volební turistika, kdy si lidé schválně vybírají, kam mimo své bydliště pojedou hlasovat, řekl například zapisovatel volební komise v Horské Kvildě Daniel Kaifer. V obci s 59 zapsanými voliči hlasovali během první hodiny čtyři místní a 15 přespolních voličů, řekl. „Byli tady lidé z Ústeckého, Moravskoslezského, Libereckého kraje i z Prahy," uvedl. Někteří voliči si podle něj přinesli z domova své vlastní lísky, ty by ale nebyly platné. Komise jim musela dát náhradní sadu lístků pro Plzeňský kraj. Pokud bude zájem turistů nadále tak velký, bude muset komise shánět další náhradní hlasovací lístky, nedostala jich navíc mnoho, dodal Kaifer.

Na Modravě hlasovalo během první hodiny deset z 67 místních voličů a 27 přespolních. V Kašperských Horách během první hodiny odvolily desítky lidí, zhruba polovina byli místní a polovina turisté s průkazy.

V dalším šumavském středisku Prášilech se během první hodiny dělaly i krátké fronty, řekla zapisovatelka Libuše Bráchová. Také zde hlasovalo víc přespolních než místních lidí. Ze 120 stálých místních voličů jich hlas odevzdalo pět a na voličské průkazy přišlo deset lidí. V nedalekém Srní za hodinu volilo deset ze 188 místních voličů a dalších 26 lidí přišlo hlasovat s voličskými průkazy, řekla zapisovatelka Dana Heřmanová. Místní voliči měli převahu nad turisty zatím jen v Železné Rudě. Během první hodiny jich ve městě hlasovalo kolem 50, zatímco přespolních voličů přišlo 26, řekla zapisovatelka komise Renáta Procházková. V okrsku na Špičáku hlasovalo devět lidí na průkazy a 21 místních.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/Chaloupka Miroslav

Štítky volby, Poslanecká sněmovna, Šumava, Plzeňský kraj, volební místnost, Poslanecká sněmovna ČR, voličský průkaz, ANO 2011, Piráti a Starostové, Andrej Babiš, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: První volební den je u konce. Na Šumavě hlasovalo více turistů než místních  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.