Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lumír Aschenbrenner (ODS) obhájil křeslo v Senátu a v duelu porazil Daniela Kůse (Piráti)

, aktualizováno 10. října 2020, 17:50

Staronovým senátorem za obvod Plzeň město se stal podle očekávání favorit voleb, starosta plzeňského městského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS). Křeslo v Senátu obhájil v duelu s právníkem a internetovým podnikatelem Danielem Kůsem (Piráti).

Ve druhém kole zvítězil Aschenbrenner ziskem 59,33 procenta hlasů, zatímco Kůs měl 40,66 procenta hlasů. K volebním urnám dorazilo v obvodu Plzeň město jen 14 procent  voličů a volební účast tak patřila k nejnižším z celé republiky. 

V 1. kole před týdnem získal Aschenbrenner 34,93 procenta hlasů, druhý Kůs 21,33 procenta hlasů. V obvodu Plzeň-město usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2014 zvítězil v Plzni - městě Lumír Aschenbrenner (ODS). Ve 2. kole získal 54,26 procenta hlasů. Druhý skončil Václav Šimánek (ČSSD). Voleb se zúčastnilo osm kandidátů.

Vítězný senátor za Plzeň-město Lumír Aschenbrenner (ODS) chce při svém dalším působení v Senátu v první řadě pomoci spolupráci českých a tchajwanských firem. "Pokud ODS obhájí pozice a budeme mít silný klub, tak asi zůstanu místopředsedou hospodářského výboru a věřím, že i členem té pracovní skupiny, která má zpracovat a dál posunout spoustu ekonomických příležitostí z Tchaj-wanu, aby nezapadly," řekl novinářům. Tradičně neslavil vítězství v plzeňské centrále ODS, ale v restauraci Plovárna Hradiště, kde byl se svými přáteli. Plzeňskému kraji by podle něj měla ODS vládnout v koalici se STAN a Piráty.

Aschenbrenner byl nedávno na Tchaj-wanu s delegací vedenou předsedou Senátu Milošem Vystrčilem z ODS. "Díky jeho morální odvaze, že tam zajel, má naše republika obrovské ekonomické možnosti. Naší cesty si (Tchaj-wan) váží a chtějí, aby tu z těch jejich nabídek něco vzniklo," uvedl.

Podle něj jde o příležitosti hlavně z oborů elektroniky a high-tech. "Jedna z nich je skupina firem TEEMA, která má 3000 tchajwanských firem a ty chtějí přesunout polovinu své ekonomiky pryč z pevninské Číny, a to způsobem, že 50 procent do Ameriky a 50 procent do Evropy. To znamená, že čtvrtinu svých aktivit by chtěli mít v Evropě," uvedl. Právě Česko by mělo být podle Aschenbrennera branou do Evropy. Další příležitostí je Tchajwanská ekonomická banka, která chce také zřídit banku v Evropě, zatím má nejbližší v Belgii a u nás ji plánuje, uvedl. Aschenbrenner řekl, že nejde o žádné "vysněné příležitosti". Příští rok přijedou zástupci jednat do Brna a Prahy.

Podle Aschenbrennera byly letošní volby náročnější, protože šlo o obhajobu. "Když člověk útočí, tak nemá co ztratit. A já jsme si vůbec nepřipadal takový favorit jako podle sázkových kanceláří. Věděl jsem, že to nebude tak snadné," uvedl. Pirát Daniel Kůs byl podle jeho slov těžkým soupeřem.

Aschenbrenner řekl, že nikdy nesliboval pomoc jednomu městu, tedy Plzni. "Chtěl bych se ale zaměřit na rozpočtové určení daní, tedy aby obce měly větší podíl (na daních)," konstatoval.

K podobě budoucí koalice, která v Plzeňském kraji zatím není sestavená, by bylo pro ODS dobře, pokud by se spojila proti ANO, a vytvořila koalici se STAN a Piráty, kteří občanským demokratům jako nejsilnější seskupení, nabídlo v úterý post hejtmana. "A to říkám i přesto, že Pirát byl můj protikandidát," uvedl. Dodal, že si je vědom, že jsou určité "pošramocené osobní vztahy" mezi některými lidmi a třeba lídrem STAN Josefem Bernardem. "Ale myslím v zájmu občanů by to bylo dobře," dodal.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš + facebook Lumíra Aschenbrennera

Štítky volby, Senát, duel, druhé kolo senátních voleb, Aschenbrenner, Kůs, ODS, Lumír Aschenbrenner, Daniel Kůs, Česká pirátská strana, Senát Parlamentu ČR, Plzeň, Evropa, Plzeň 2-Slovany, Starostové a nezávislí, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lumír Aschenbrenner (ODS) obhájil křeslo v Senátu a v duelu porazil Daniela Kůse (Piráti)  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.