Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2020: Piráti se STAN jsou nespokojeni s povolebním vyjednáváním a chystají se oznámit zásadní krok

Hnutí ANO, které zvítězilo v krajských volbách v Plzeňském kraji, i druhá ODS odmítly tvrzení dalších politických subjektů, že nechtějí jednat a plánují se po druhém kole senátních voleb spolu spojit stejně jako v Plzni. Tam je od roku 2018 koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Piráti společně se STAN svolali na dnešní dopoledne společnou tiskovou konferenci, na které je podle jejich slov připraveno prohlášení zásadního významu.

ANO podle krajského předsedy Romana Zarzyckého čeká, až se dozví složení vyjednávacích týmů ostatních stran a politických uskupení, které v kraji ve volbách uspěly. Další subjekty to považují za zdržovací taktiku.

"Od ODS nemám odpověď, kdo za ně jedná. Jména čekám i od STAN a Pirátů. Doteď nevím, s kým jednat. Dostávám protichůdné informace," řekl Zarzycký. Dodal, že ANO je připraveno jednat se všemi kromě KSČM a SPD. První setkání se STAN a Piráty mělo hnutí v sobotu. Sestavy vyjednavačů čeká dnes nebo v úterý.

"ANO zdržuje, stejně jako ODS, která také tvrdí, že neví, komu má volat," řekl lídr Pirátů Rudolf Špoták. Podle něj ANO i ODS vědí, že za STAN s Piráty vyjednávají Špoták a lídr STAN Josef Bernard. Na oficiálních jednáních vždy musí být zástupce za Starosty a druhý za Piráty. "Pokud by pan Zarzycký o jednání stál, tak telefon má na nás na oba a domluvíme se hned," prohlásil Špoták.

Místopředseda krajské ODS Pavel Karpíšek uvedl, že ODS chce jednat s ANO i se STAN a Piráty. Jména vyjednavačů sdělí občanští demokraté do úterka, večer se bude ještě rozhodovat o zástupci TOP 09. ODS šla do krajských voleb s podporou TOP 09 a nezávislých starostů.

Potvrdil, že před volbou do Senátu nebude ODS dělat závěry o koalicích. Ve druhém kole senátních voleb v Plzni se tento pátek a sobotu utká občanský demokrat Lumír Aschenbrenner s Pirátem Danielem Kůsem. ODS už dřív deklarovala, že chce o krajské koalici jednat až po senátních volbách. "Jednání s konkrétními návrhy začnou hned tuto sobotu," řekl Pavel Karpíšek. Tvrzení, že jsou ODS a ANO domluvené, odmítl. "Není to korektní, protože nic domluveného není," řekl.

Do krajského zastupitelstva se dostalo sedm stran, hnutí a koalic. Vítězem je s 12 mandáty ANO, druhá ODS skončila s 11 mandáty, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech, stejně jako Piráti. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva.

Špoták řekl no vinářům, že podle něj budou výmluvy ODS i ANO pokračovat do pátku a v pondělí čeká společnou tiskovou konferenci obou o koalici.

"Snažili jsme se celý víkend dojednat oficiální schůzku (s ODS), jako jsme měli s ANO, ale nemají čas. Všichni se teď musí 'strašně moc' věnovat kampani pana Aschenbrennera," uvedl.

STAN s Piráty čekali schůzku s ODS po nedělním večerním jednání krajské regionální rady. "Ozvali se v tom smyslu, že chtějí jednání zmrazit až do konce senátních voleb," prohlásil Špoták. V pondělí večer Piráti se STAN jednali o dalším postupu, zda v dalších dnech rozjedou druhé kolo s ANO, nebo jestli opravdu, zatímco se ve 12 krajích v republice usilovně jedná ve dne v noci, budou týden sedět a čekat. Výsledek tohoto jednání budeme znát dnes po tiskové konferecni, která zaíná v 11.00 hodin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky povolební vyjednávání, ODS, ANO, koalice, Piráti, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, TOP 09, ČSSD, Rudolf Špoták, Plzeň, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Piráti se STAN jsou nespokojeni s povolebním vyjednáváním a chystají se oznámit zásadní krok  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.