Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Druhý den voleb začíná. Lidé rozhodují o nových krajských zastupitelích i senátorech

Začíná druhý den krajských a senátních voleb. Po noční přestávce budou volební místnosti otevřeny od 8:00 do 14:00. Poté začne sčítání odevzdaných hlasů. V Plzeňském kraji kandiduje v krajských volbách 13 koalic, stran a hnutí, o tři méně než v roce 2020. Volby tehdy vyhrálo ANO. Nyní má zastupitelstvo 45 členů. Po volbách jich bude 55, protože počet obyvatel kraje přesáhl 600 000. Senátory za Plzeňský kraj volí tentokrát lidé v obvodu Rokycany a Domažlice.

Volební komise v průběhu prvního dne voleb hlásily podobnou účast, jako před čtyřmi lety. Politici, kteří už odevzdali svůj hlas, očekávají, že v oblastech postižených povodněmi bude volební účast nižší. Prezident Petr Pavel poukázal na to, že lidé mohou k volbám i v místech po živelní katastrofě. Odvoleno mají také premiér Petr Fiala (ODS) nebo jeho předchůdce a předseda ANO Andrej Babiš.

O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů.

V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře. „Vůbec největší zájem o senátorský post je v senátních obvodech Domažlice a Břeclav, kde se o zvolení uchází 9 kandidátů. Nejmenší zájem je naopak v obvodech Náchod, Šumperk a Vsetín, kde se o přízeň voličů budou ucházet 3 kandidáti,“ doplňuje upozorňuje první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Průměrný věk kandidátů v blížících se krajských volbách je 49,8 let, přičemž nejstaršímu kandidátovi je 90 let. Z celkového počtu kandidujících představují ženy 28,7 procenta a jejich relativní zastoupení se tak oproti předchozím krajským volbám v roce 2020 mírně zvýšilo.

Pro účast v senátních volbách bylo ve 27 volebních obvodech zaregistrováno celkem 169 kandidátů, z toho 140 mužů a 29 žen. Průměrný věk kandidátů na senátora či senátorku je 56,6 let a 34,3 procenta kandidátů je bez politické příslušnosti.

Výsledky voleb by měla tradičně počátkem příštího týdne projednat Státní volební komise s tím, že přinejmenším výsledky krajských voleb budou následně oficiálně vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Druhý den voleb začíná. Lidé rozhodují o nových krajských zastupitelích i senátorech  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.