Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lídr STAN Aleš Tolar: Nebojíme se otázek od občanů a máme na ně jasné odpovědi

PR článek

Starostové a nezávislí uvozují svůj volební program větou, že chtějí Plzeň s vizí: moderní, zdravou, bezpečnou a starostlivou. Kdo by vše zmíněné samozřejmě nechtěl. Důležité ale je umět přímo odpovědět i na otázky, které občany v Plzni v současnosti trápí. Neradi kličkujeme a nemluvíme politickou mluvou. Na palčivé otázky máme jasné odpovědi, říká volební lídr STAN Aleš Tolar.

Mají být stromy na náměstí Republiky? ANO
Chceme naše centrální náměstí „polidštit“ tak, aby se stalo příjemným místem k trávení času, k posezení na předzahrádkách nebo ve stínu stromů rostoucích po jeho obvodu. Zeleň ano. Systémově a promyšleně. Prvky modro-zelené infrastruktury se musí stát přirozenou součástí města. Náměstí nemá být ani kruhový objezd, ani parkoviště. Zrušeno by mělo být i magistrátní parkoviště před radnicí.

Budete během energetické krize zdražovat teplo v Plzni? NE
I když Plzeňská teplárenská bohužel přešla rozhodnutím minulého vedení zčásti do soukromých rukou, chceme uplatňovat akcionářské právo a bránit dopadu zdražování na Plzeňany. Důležité je to zvláště v nastalé složité době, kdy náklady na topení mohou domácnostem způsobit vážné ekonomické potíže.

Mělo by město stavět více obecních bytů? ANO
Celá léta v tomto směru Plzeň stagnovala a umožňovala převážně jen developerské projekty. Až v uplynulém roce se výstavba dostupného městského bydlení konečně rozběhla. Město v tom musí pokračovat a tempo ještě zrychlit. Naším cílem je vystavět 1000 nových obecních bytů. Nikoliv jen pro sociálně nejslabší, ale i pro běžné žadatele. Díky tomu, že město posílí svůj bytový fond, stane se důležitým hráčem na lokálním trhu s byty a může ovlivnit výši komerčního nájemného i cen bytů v Plzni.

Zvýšíte počet a kapacity domů pro seniory? ANO
Plzeň musí reagovat na to, že populace stárne a do důchodového věku se brzy dostanou silné ročníky. Rozšíříme proto kapacity domovů seniorů a postavíme nové. Cena za bydlení v domech pro seniory musí být nastavena tak nízko, aby byli senioři ochráněni před vysokými režijními náklady na energie a mohli zde důstojně žít ze svých omezených příjmů. Nezapomínáme ani na větší podporu terénních sociálních služeb.

Je vaším cílem v dohledné době zasypat Rondel? NE
Projekt zasypání Rondelu a vybudování nové městské čtvrti v daném místě považujeme pro budoucnost Plzně za užitečný, ale je extrémně finančně nákladný a při současné dopravní zátěži velice obtížně realizovatelný. Proto říkáme ne, vede k tomu ještě dlouhá cesta, práce a vysvětlování. Než projekt odstartuje, musí mít město dostavěno kapacitní dopravní propojení západním i východním silničním okruhem. Teprve v okamžiku, kdy se podaří dopravu na Karlovarské a Klatovské třídě zredukovat, může se přistoupit k úpravám v oblasti Rondelu.

Budete se zabývat otázkou čistoty veřejného prostranství v Plzni? ANO
Čistotu veřejného prostranství považujeme za jednu z největších bolestí Plzně a chceme to změnit. Prověřit fungování společnosti Čistá Plzeň, předcházet přeplňování kontejnerů a vzniku černých skládek kolem nich. Třeba stanovením jasných pravidel pro podnikatele, provozovatele večerek a jiných podniků, kteří nádoby přeplňují a důsledným vymáháním těchto pravidel. Dále budeme dbát na to, aby objem popelnic u bytových domů odpovídal skutečnému počtu lidí, kteří dům obývají. A také samo město musí údržbu a úklid prostranství, zejména v centru města, zlepšit. To, jak město vypadá a jak se v něm cítíme, úzce souvisí s tím, jak se k sobě pak chováme.

Budete prosazovat stavbu nové Galerie u Zvonu? NE
Projekt novostavby Západočeské galerie v lokalitě U Zvonu je bez externích finančních zdrojů těžko realizovatelný. Projekt vzešlý z architektonické soutěže má jistě své kvality, ale nemůžeme čekat donekonečna. Navrhujeme raději ve spolupráci s krajem vykoupit a oživit objekt bývalých Městských lázní, kde by vznikly i výstavní prostory. Stejně tak navrhujeme zachránit a opravit objekt Kulturního domu Peklo. Město by se nemělo pouštět jen do nákladných novostaveb na „zelené louce“, ale mělo by dbát a pečovat o dědictví, které nám ve městě zanechali naši předci. V lokalitě U Zvonu ať zůstane platanový park.

Zvýšíte počet a kapacity školek a škol? ANO
Rodiče by neměli mít problém dostat své dítě do školky. Systém přihlášení musí být jednoduchý a předvídatelný. Chceme ve školkách udělat takové změny, aby jednotlivá zařízení dokázala na aktuální potřeby pružně reagovat, uzpůsobit svou kapacitu a lépe sdílet informace o přihlášených dětech. Kde je problém dlouhodobý, tam musí vzniknout buď školky nové, nebo u stávajících navýšit kapacity a přistavět potřebné zázemí.

Podporujete vznik obrovské průmyslové zóny na ploše letiště Líně? NE
Má-li se letiště přeměnit na průmyslovou zónu, jak navrhlo tehdejší vedení kraje již před více než 15 lety, muselo by to být za jasných podmínek a souhlasu dotčených obcí včetně města Plzně. Navíc armáda musí nejprve rozhodnout, nakolik pro ni letiště je či není strategicky potřebné. Zbavovat se v době nestability a hrozby konfliktů letiště důležitého pro celý region nedává smysl. Tak, či onak by obce musely dostat záruky, že průmyslová výroba bude na jasně definované ploše a nebude mít vliv na místní přírodní zdroje a životní prostředí. Případná výroba by musela být pro region prospěšná. Další montovny bez vysoké přidané hodnoty a další agenturní pracovníci nejsou z hlediska lokálního trhu práce pro Plzeňsko žádoucí.

Má se město pustit do nákladné stavby vodovodů a kanalizace v těch částech Plzně, kde stále chybí? ANO
Plzeň se musí postarat o důstojné životní podmínky svých obyvatel ve všech částech města. Odkládání těchto investic navíc dlouhodobě poškozuje i životní prostředí. Město musí být odpovědné a tyto náročné projekty, které jsou léta jen na papíře, realizovat co nejdříve. Nevymlouvat se na jejich finanční nákladnost, naopak napřít snahu, a co nejvíce na investice do vodohospodářské infrastruktury využívat výrazné dotační podpory z fondů EU.

Chcete zdražovat jízdné v MHD? NE
MHD nebudeme zdražovat. Chceme naopak prosadit zavedení jednotlivých jízdenek v MHD s 50 % slevou – pro studenty ve věku 15 – 26 let, pro osoby na mateřské či rodičovské dovolené a pro válečné veterány. Srovnaly by se tak slevy, které už 4 roky platí v Plzeňském kraji s výjimkou města Plzně. Chceme, aby veřejnou dopravu využívalo co nejvíce lidí.

Mají být bývalé Městské lázně zpět vykoupeny od soukromého vlastníka a opraveny? ANO
K této myšlence, kterou prosazuje vedení Plzeňského kraje, by se i Město Plzeň mělo připojit a odčinit obrovskou chybu, kterou prodejem lázní v 90. letech učinilo. Kraj má plán komplex přebudovat na společenské a kulturní centrum s výstavními prostory a zázemím pro místní spolky a kulturní organizace. To bude pro město a jeho obyvatele velmi prospěšné, a proto by se na projektu mělo spolupodílet. 

Má mít Plzeň sjednocenou mobilní aplikaci pro Plzeňáky? ANO
Plzeň v minulosti vyvinula hned několik mobilních aplikací pro občany. Je nejvyšší čas jejich fungování i užitečnost vyhodnotit a sjednotit. Máme v plánu vytvořit jednu „velkou“ a přehlednou aplikaci zastřešující všechny současné i budoucí služby. V přehledném a intuitivním prostředí by uživatelé mohli z jedné aplikace zaplatit parkovné, půjčit si kolo či auto, vyřídit různé úřední záležitosti, podat podnět městu, zaplatit vstupenky či využít další služby. Zároveň by byly k dispozici jízdní řády, mapy, programy pro volný čas, dynamické informace o dopravních omezeních atd.

FOTOGALERIE: STAN

Čtvrtek, 15. září 2022, 12:58

FOTOGALERIE: STAN
FOTOGALERIE: STAN

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel/zhotovitel - Starostové

Štítky Aleš Tolar, STAN, Starostové a nezávislí, komunální volby, lídr STAN Aleš Tolar, Plzeň, ANO 2011, projekt, letiště, dům, Plzeňský kraj, Evropská unie, Plzeňská teplárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

Zlikvidovat fungující rondel ve středu města pouze kvůli zájmu developerů může opravdu pouze hlava otevřená... A mimochodem - Peklo asi necháme spadnout.

Pondělí, 31. října 2022, 21:22Odpovědět

Lídr STAN Aleš Tolar: Nebojíme se otázek od občanů a máme na ně jasné odpovědi  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.