Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První pumptracková dráha ve městě se už brzy otevře veřejnosti, nedočkavá mládež se už teď prohání na staveništi

Vůbec první dráha pro kola a koloběžky v Bolevci nabídne dva vzájemně propojené okruhy s klopenými zatáčkami. Slavnostně se otevře veřejnosti už 11. června. Do té doby ale platí, že je místo považované za stavbu a nikdo by tam neměl chodit. Páska ovšem nebyla pro místní omladinu překážkou, strhla ji a nadělala nemalý nepořádek. Na to, že je o víkendech na dráze plno lidí, upozorňují i zdejší obyvatelé.

„Rádi vás tu uvidíme. Opravdu. Ale až bude nová pumptracková dráha v Bolevci dokončená. Teď nám tady ještě nejezděte, pořád je to stavba. Moc vás o to prosíme! O víkendu se parta náctiletých dostala na stavbu, strhala ohraničující pásky a nechala po sobě obrovský nepořádek. Pro nás to byl moc smutný pohled,“ napsal první městský obvod na své sociální sítě a přidal fotografie z místa.

„O víkendu jsme jeli kolem, když tam byla parta tří kluků. Ptali jsme se jich, zda už je to otevřené a prý, že už ano a že to nikdo nehlídá. Smutné je, když tam pak vidíte dospěláky s malými dětmi, které tam nechají jezdit,“ potvrzuje například Marcela H. Podobně mluvil i další komentující. „Jeli jsme včera kolem. Byli tam lidi, ale nikdo nejezdil. Dokonce nás mladík přišel upozornit, že se ještě nesmí jezdit. O hodinu déle už bylo vše jinak a pumptrack byl plný lidí,“ popsal Tomáš B.

Podle vedení obvodu zhotovitel stavby původně staveniště označil páskou, kterou však lidé strhli. „V současné době zde zhotovitel umístil cedule se zákazem vstupu a oznámením, že se jedná o staveniště,“ doplnila radnice.

Pumptrack v Bolevci bude první dráhou ve městě

Ve hře bylo více variant. Radnice zvažovala zbudování kratší dráhy s gumovým povrchem, toto řešení by ale bylo příliš nákladné. Hliněný povrch je zase náročný na údržbu. Nakonec proto vybrali radní asfaltový povrch.   

Vůbec první pumtrack v Plzni vzniká za konečnou tramvaje č.1. Asfaltová dráha pro kola a koloběžky tvoří dva vzájemně propojené okruhy s vlnkami a klopenkami. Velký okruh je dlouhý 188 metrů, má devět klopených zatáček, 30 vln a dva skoky. Menší okruh, který je určený hlavně těm mladším, má 47 metrů, tři klopené zatáčky a osm vln. „V nejužším místě má pás 1,8 metru, v nejširším 2,5 metru,“ upřesnila Andrea Šlechtová z odboru investic a majetku prvního městského obvodu. V nejvyšším bodě bude dráha 1,2 metru nad terénem.

O výstavbě pumptrackové dráhy v Bolevci se začalo nahlas hovořit v roce 2019. S nápadem tehdy přišli dva sportovně založení zastupitelé. „Následně jsme se jeli podívat na asfaltový pumptrack do Břas, který se nám moc líbil. Návrh poté schválilo zastupitelstvo a myšlenka začínala získávat reálnější obrysy,“ popisuje starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). Pumptrack v Bolevci vyšel na více než 2,5 milionu korun, které jdou z rozpočtu městského obvodu.

Dráha v Bolevci se slavnostně otevře 11. června a od 13 hodin nabídne program v podobě bikerské show, jízdy na pumptracku s instruktorem nebo servis kol zdarma. Všichni, kteří si přijdou zajezdit, nesmí zapomenout na ochranné přilby.

Na pumptrackové dráze lze projíždět i bez šlapání či odrážení. Jezdec nabírá a udržuje rychlost takzvaným pumpováním na vlnkách a klopených zatáčkách. I díky tomu získává nové dovednosti na nerovném povrchu, učí se pozornější a přesnější jízdě. V Plzeňském kraji je několik pumptrackových drah, například v Břasích, Přešticích, Chlumčanech, Sušici nebo v Železné Rudě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 1

Štítky pumptrack, cyklistika, volný čas, Plzeň Bolevec, Bolevec, městská část, Helena Řežábová, Břasy, ODS, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První pumptracková dráha ve městě se už brzy otevře veřejnosti, nedočkavá mládež se už teď prohání na staveništi  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.