Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňané ovládli mistrovství světa v překážkovém závodě ve Vermontu, domů přivezli čtyři cenné kovy

Senzační úspěch zaznamenali atleti z amatérského sportovního klubu Fénix Plzeň. Na startu závodu v daleké Americe stanuli jako jediní Češi a mezi světovou špičkou se rozhodně neztratili. Mistrovství světa v OCR (obstacle course racing) můžeme přeložit jako překážkové závody. Účastníci musí zvládnout nejen běh v náročném terénu, ale také je čeká řada nástrah v podobě přenášení těžkých břemen nebo šplhu. Plzeňané dokázali vybojovat zlato, stříbro i bronz.

Závod OCR je nesmírně náročný. Plzeňanům situaci znepříjemňoval i fakt, že měli velmi málo času na aklimatizaci. Po třináctihodinové cestě se nevyspali a pak měli pouhé dva dny na to, aby se se vším srovnali. Zvládli to ale na jedničku. První den dokázala vybojovat bronz Lucie Adámková, jež startovala v kategorii 13-19 let. Její trať měřila přes tři kilometry a obsahovala 16 překážek. Terén byl silně podmáčený a teploměr ukazoval pouhé čtyři stupně nad nulou.

„Moje první setkání s OCR bylo v roce 2017, konkrétně to bylo na plzeňském Predator RUNu, kde jsem tomuto sportu plně propadla. Za celou dobu jsem zkusila mnoho závodů po České republice, ale až letos jsem se poprvé vydala za oceán na takhle velký závod světového formátu. Byl to neskutečný zážitek, který je těžký slovy popsat a já necítím nic jiného než obrovskou vděčnost,“ neskrývá Lucie své nadšení.

Druhý den se Plzeňáci postavili na 16kilometrovou trasu, v níž nestoupali přes 1200 výškových metrů. Po prudkém stoupání následoval zase strmý sešup, který museli seběhnout. Ani s překážkami je pořadatelé nešetřili a na trati jich bylo rovnou 50. Takové výzvy mají Fénixové rádi a slavili hned třikrát. Další bronz v kategorii 35-39 let přidala do sbírky Petra Štraub. Jen pro představu – v její kategorii dokončilo závod pouze 20 procent závodnic.

Stříbro si v mužské kategorii od 18 do 24 let vybojoval Jan Klas. „Tento sport dělám již třetím rokem. Za tu dobu jsem se dokázal dvakrát medailově umístit ve své věkové kategorii na mistrovství ČR. Letošní sezona pro mě začala nepříjemným zraněním lokte, které se se mnou táhlo až do poloviny roku. Mistrovství světa byl tak prvním letošním závodem, do kterého jsem šel s plnohodnotnou přípravou. Jsem neskutečně rád a nikdy předtím bych nevěřil, že se takhle krátce po zranění dokážu udržet se světovou špičkou,“ pochvaloval si závodník. K bronzu pak přidala zlatou medaili na této náročné trati opět Lucie Adámková.

Závod účastníky opravdu prověří

Tato disciplína je unikátní v tom, že zahrnuje hned několik sportovních dovedností. Dobrý OCR závodník musí mít jednak naběháno, protože bez běžeckého tréninku se neobejde na dlouhých tratích. Také potřebuje dostatečnou silovou průpravu, neboť na soutěžích musí nosit různá břemena, například v podobě pytlů s pískem.

„V neposlední řadě musíme mít dobrý úchop a zvládat techniku překážek. To je alfa omega celého sportu. V závodě se setkáváme s nejrůznějšími překážkami jako je šplh, ručkování po žebříku nebo kruzích. Segmenty jsou umístěny do různých výšek, ale i vzdáleností od sebe. Na některý segment jste nuceni doslova skočit. Například z hrazdy na hrazdu. U jiné překážky mohou být segmenty nízko nad terénem a vy se tělem nesmíte dotknout země,“ vysvětluje medailistka, zakladatelka a trenérka týmu Fénix Plzeň Petra Štraub.

Tratě bývají různě dlouhé. Mohou mít tři i klidně 50 kilometrů. Na krátkých tratích rozhoduje každá vteřina. Na extrémních závodech je to už o vytrvalosti. „Důležitá je i mentální zdatnost. Mnohdy nevíte, s jakými překážkami se můžete na závodě potkat. Je velice důležité neudělat zásadní chybu. To vás mnohdy stojí umístění. Jsou i závody, jako bylo letošní ME v Itálii, kdy máte na překážku pouze jeden pokus a v závodě je těch překážek 50. Tam vás zbytečná chyba na překážce dokonce diskvalifikuje ze závodu,“ podotýká Štraub.

O tento mladý sport je obrovský zájem

Ve Vermontu mohli Západočeši poměřit své síly se závodníky z celého světa. Na krátké trati startovala téměř stovka závodnic a Petra Štraub mezi nimi dokázala doběhnout na skvělém čtvrtém místě. Pravidla v tomto závodě nebyla tak brutální jako v Itálii a na překážku měli libovolný počet pokusů. Zvládnout ale museli všechny.

Na největších akcích se mohou sejít i tisícovky závodníků. U nás je můžeme znát jako Gladiator Race nebo Překážkáč. Pravidelně se koná také Mistrovství ČR. Obecně ale nejsou tuzemské soutěže tak náročné jako v zahraničí. I proto jezdí naši závodníci často do ciziny.

Fénix Plzeň vznikl před pěti lety a jedná se o amatérský sportovní tým, jež čítá kolem dvacítky členů. Na konci října budou pořádat v Plzni Fénix challenge, která je součástí prvního ročníku Ninja Games pořádaného Českou asociací překážkových sportů. Plzeňští sportovci letos získali šest cenných kovů na MČR. Z evropského mistrovství přivezli další tři cenné kovy. Účastní se také závodů v Anglii, Holandsku, Polsku či ve Španělsku. Závodů se mohou účastnit i díky podpoře Plzeňského kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fénix Plzeň

Štítky sport, překážkový závod, Vermont, Fénix Plzeň, Ninja games, OCR, mistrovství světa, kovy, bronzová medaile, Plzeň, Amerika, Česko, Itálie, Jan Klas, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané ovládli mistrovství světa v překážkovém závodě ve Vermontu, domů přivezli čtyři cenné kovy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.