Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf získal na olympiádě bronz s Josefem Dostálem v závodě deblkajaků

, aktualizováno 5. srpna 2021, 8:59

Také Plzeň se už může radovat z olympijské medaile. Rodák z Plzně – Koterova, rychlostní kanoista  Radek Šlouf, dnes ráno vybojoval ve své olympijské premiéře spolu s Josefem Dostálem bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů. Pro českou výpravu v Tokiu je to už devátá medaile. A od nás míří do Tokia obrovská gratulace. Z vítězství se radovali Australané Jean van der Westhuyzen a Thomas Green, stříbro získali Max Hoff a Jacob Schopf z Německa.

Osmadvacetiletý Dostál si vynahradil obrovské zklamání z individuálního závodu, v němž skončil pátý, a má již čtvrtou olympijskou medaili. V Londýně 2012 získal bronz na čtyřkajaku, který obhájil o čtyři roky později v Riu de Janeiro. V Brazílii si dojel také pro stříbro na singlkajaku. O dva roky mladší Šlouf se prosadil na stupně vítězů při své olympijské premiéře.

Čeští reprezentanti postoupili do finále ze čtvrtého místa v semifinále a v úvodu jízdy o medaile se drželi na šestém místě. V polovině trati se posunuli na čtvrtou pozici a s dalšími dvěma posádkami bojovali o stříbro a bronz. Vítězní Australané měli sekundový náskok. Dostál se Šloufem sice v závěru nestačili na Hoffa se Schopfem, ale dokázali porazit maďarskou dvojici Bence Nádas, Bálint Kopasz.

„Radek Šlouf začal v osmi letech v Plzni s kajakem v loděnici TJ Prazdroj pod vedením trenéra Karla Kožíška staršího,“ připomněl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). „Samozřejmě, že moc gratulujeme a těšíme se na jeho setkání s Plzeňany. Pozvali jsme totiž Radka Šloufa na Sportmanii Plzeň a doufáme, že olympijský medailista některý den přijede, aby se s fanoušky setkal. Sportmanie se koná v prostoru za OC Plzeň Plaza od 21. do 29. srpna,“ uvedl primátor.

Trenér Karel Kožíšek o svém bývalém svěřenci mluví jako o talentovaném a houževnatém chlapci. Radek Šlouf v dorostenecké kategorii přešel pod tréninkové vedení Karla Kožíška mladšího, v 19 letech se pak stal členem Dukly Praha. Pro šestadvacetiletého Radka Šloufa byla účast v Tokiu olympijskou premiérou. Mezi jeho největší úspěchy dosud patřilo stříbro z mistrovství světa na čtyřkajaku či tituly v kategorii do 23 let na deblu.

Radek Šlouf společně s Josefem Dostálem poprvé závodili před dvěma lety a hned jejich první závod se jim povedl na výbornou. V silné konkurenci si tehdy zajistili letenku do Tokia. Že budou sehraná dvojka, potvrdili na Světovém poháru v maďarském Szegedu, kde skončili na kilometrové trati těsně druzí za maďarskou posádkou.

Josef Dostál, současná česká jednička v rychlostní kanoistice, jenž je mistrem světa a vlastníkem několika medailí z předchozích olympiád, hovoří o svém parťákovi pochvalně jako o Plzeňském expresu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský tým

Štítky LOH, Tokio, olympiáda, kajak, rychlostní kaniostika, Radek Šlouf, olympijské hry, Plzeň, Josef Dostál, bronzová medaile, Koterov, stříbrná medaile, premiéra, Max Hoff

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf získal na olympiádě bronz s Josefem Dostálem v závodě deblkajaků  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.