Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rekordních 68 tisíc dětí na startu. Olympijský běh opět rozhýbal Česko

PR článek

Příjemné letní teploty a pohodová atmosféra propojovaly všechny závody letošního T-Mobile Olympijského běhu. Běžecké dopoledne si hned od rána užívaly děti během školních závodů. Po celém Česku se jen v rámci škol zúčastnilo přes 63 tisíc dětí, které si kromě běhání mohly užít i doprovodné aktivity ve formě olympijského vzdělávání. Pravidelně se do projektu zapojuje přes 350 českých škol, a to od prvních tříd, až po ty nejstarší ročníky. Na školáky pak navázalo přes 12 tisíc nadšených běžců všech věkových kategorií, kteří v 90 lokalitách slavili Olympijský den pohybem.

Olympijský běh se v České republice koná již od roku 1987. První ročník odstartoval legendární běžec Emil Zátopek. A právě s tímto nezapomenutelným olympionikem se úzce pojila i letošní olympijská hodnota “přátelství”, za kterou všichni účastníci běželi. "Vítězství je skvělá věc, ale přátelství je ještě lepší,” říkával Emil Zátopek.

V duchu přátelství se na pražské Letné konal jeden ze Zlatých závodů, kterého se zúčastnili i ambasadoři letošního 38. ročníku Adam Sebastian Helcelet s manželkou Denisou. Zatímco desetibojař Helcelet závod prostřednictvím živého vysílání Radiožurnálu v 18 hodin odstartoval, jeho žena Denisa, specialistka na 400 metrů překážek, se rozhodla si zaběhnout závod na pět kilometrů. 

„Narovinu moje nejtěžší vybojovaná medaile,“ přiznala po doběhu Denisa Helceletová. Sešlo se jí hodně pracovních povinností a neměla moc času trénovat. „Bojovala jsem sama se sebou, ale i svoje dcery učím, že se nesmí vzdávat,“ prozradila svou motivaci závod dokončit. Kromě manželů Helceletových se největší hloučky fanoušků s prosbou o fotku a podpis tvořily kolem dalších hostů, beachvolejbalistů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, kteří už mají svou účast na olympiádě v Paříži jistou.

Společně odstartovali dětské závody, kde byla cítit velká rivalita a touha po vítězství. Všem malým běžcům proto vzkázali, že by se neměli honit jen za medailemi. „Sport by vás měl hlavně bavit a neměl by být o honění se za nějakým snem, ale i o tom se neustále zlepšovat a naučit se i něco do života,“ řekl Ondřej Perušič.

Zlatý závod se konal také v Brně. Svou účastí jej podpořili například i olympijský vítěz Jiří Lipták a hokejisté brněnské Komety, kteří mají běh v rámci letní přípravy, takže se postavili i na start. „Je tady parádní atmosféra, já jsem byl už loni na Olympijském běhu v Pardubicích, kde to samozřejmě bylo menší. Tady je dnes spoustu lidí, spoustu dětí, je skvělé vidět, že se chtějí všichni hýbat,“ řekl ke své účasti útočník Robert Říčka, který sám běhá hodně a rád. S tímto nadšením úplně nesouhlasil brankář Michal Postava. „Nejsem úplný fanoušek běhu, ale máme ho v přípravě tolik, že už mi vlastně nevadí,“ smál se Postava. „Nikdy jsem nebyl na takovém závodu, je to pro mě první zkušenost, užívám si to,“ doplnil.

Půl milionu pro nadaci

Mimo Zlaté závody se akce konala i v dalších 88 lokalitách. Jednou z nich bylo například Stříbro, kde se na startovní čáru postavil také silniční cyklista Zdeněk Štybar. „Tady ten závod byl samozřejmě menší, na startu nás bylo asi 40. Bylo to hlavně o setkání místních lidí, kdy se všichni na startu vlastně znají a běží spolu. Po závodě jsme si pak sedli a povídali si, byla skvělá atmosféra,“ řekl Štybar. Cení si právě toho, že nezáleží na počtu účastníků a závod můžou uspořádat nadšenci kdekoliv v republice. „A věřím, že i s blížící se olympiádou v Paříži to má pro ta menší města ještě prestižnější hodnotu,“ doplnil. Kromě mnoha lokalit po celé republice se T-Mobile Olympijský běh dostal také za hranice Česka. K oslavám Olympijského dne se přidala i běžecká komunita ve Washingtonu a v Paříži.

Letos se jen díky přihlášeným účastníkům podařilo vybrat půl milionu korun pro Českou olympijskou nadaci. “To je vůbec nejvíc, co jsme v rámci projektu zažili, že by darovali jen samotní běžci. Z každého startovného jde automaticky 20 korun v lokalitách a 50 korun na Zlatých závodech, ale my jsme viděli, že obrovské množství běžců tuhle částku navyšovalo a přispívali víc. Za to moc děkujeme, máme na Olympijském běhu opravdu úžasnou komunitu běžců,” řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

Ohodnoť článek

Štítky Olympijský běh, 68 tisíc dětí, půl milionu, nadace, sport, přátelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordních 68 tisíc dětí na startu. Olympijský běh opět rozhýbal Česko  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.