Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o množství i kvalitě sportovních zařízení a sportovišť pro vyžití obyvatel města?

Obyvatelé Plzně rádi sportují, rádi se hýbou Město se také může pochlubit celou řadou úspěšných sportovců, týmů i klubů v mnoha sportovních odvětvích. Mají ale občané Plzně a místní sportovci ke svému vyžití k dispozici dostatek sportovišť, tělocvičen a sportovních hal? A v jaké aktuálním stavu jsou tato sportoviště? Potřebuje město budovat nové sportovní haly? A jaké by se měly stavět? Co si o tom myslí zastupitelé Plzně napříč politickým spektrem se dozvíte v pokračování naší oblíbené Politické koridy.

OTÁZKA: Myslíte si, že mají občané Plzně ke svému vyžití k dispozici dostatek sportovišť, tělocvičen a sportovních hal?

David Procházka (ANO) 

Osobně si myslím, že kdo sportovat chce, prostor si vždy najde. Tím však myslím pouze pohyb jako takový, tedy spíše individuální sportování. Přestože se za poslední roky v budování sportovní infrastruktury udělal obrovský kus práce, myslím si, že je stále, co zlepšovat, protože prostory pro skupinové sporty, ať organizované, nebo amatérské, jsou nedostatečné a je potřeba zvláště halová sportoviště kapacitně navýšit nebo budovat nová.     

Tomáš Morávek (PRO Plzeň)

Jsem přesvědčen, že Plzeň patří k městům s jednou z nejlepších sportovních infrastruktur v ČR a i díky tomu se v Plzni sportu mimořádně daří. Úspěšní jsme na poli profesionálního sportu (tituly v kolektivních sportech i individuálních), ale i ve volnočasových aktivitách, kdy se v Plzni prakticky každý víkend konají sportovní akce pro širokou veřejnost. Za to patří dík především sportovním nadšencům a trenérům. Trochu větší poptávka bývá tradičně v zimních měsících po sportovních halách a tělocvičnách a proto se intenzivně pracuje na projektových pracech na novou městskou halu na Borech, či se začíná stavět tělocvična na 20. ZŠ. Letošní rok se otevřela veřejnosti i nová hala v Krašovské ulici, která svým rozměrem dokáže uspokojit i sporty, které se standardně do školní tělocvičny nevejdou. Věřím, že mladí sportovci, ale i jejich rodiče, mají dostatek kapacit na sportovištích a již tak dobrou sportovní infrastrukturu se v následujících letech podaří rozšířit a to ruku v ruce s větší přímou podporou klubů.

Aleš Tolar (STAN) 

Jsem přesvědčený, že Město Plzeň reaguje velmi dobře na potřeby a požadavky občanů a vytváří jim dobré příležitosti pro sportování a aktivní trávení volného času. Mohl bych vyjmenovat celou řadu úspěšných naplněných projektů z nedávné doby, například novou haly pro badminton a další sporty Krašovská, investice do sportovišť na Prokopávce, ŠkodaSport Park a mnohé mnohé jiné. Další projekty se právě realizují a připravují, například nový skatepark Pod Plazou nebo PredátorPark na pomezí Křimic a Skvrňan. Osobně mě velmi těší, že v letošním a příštím roce zrealizujeme také více než deset nových úseků cyklostezek za částku v součtu podstatně přesahují sto milionů korun.

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

V Plzni zcela jistě není dostatečný počet potřebných sportovních hal. Zdůrazňuji slovo „potřebných“, neboť v loňském roce byla dokončena stavba haly pro badminton v Krašovské ulici, o jejímž účelu a využití lze pochybovat. Naopak schvaluji záměr nového vedení města vybudovat novou multifunkční halu pro házenou/futsal/basketbal apod. na Borech. Úskalí tohoto záměru však spatřuji v poddimenzované kapacitě pro parkování i v zamýšlené kapacitě diváků v hale samotné. Dělá to na mne dojem, že vedení „šije projekt horkou jehlou“, aby se do dalších komunálních voleb stihlo pochlubit, že dokázali halu postavit, nebo ji přinejmenším rozestavět. Stran dalších sportovišť – zde by bylo vhodné projít uceleně všechna městská sportoviště, která jsou a říci si, zda jsou vyhovující, či nikoliv a jestli není počet třeba zredukovat, nebo rozšířit. Každopádně modernizace některých by byla jistě na místě.

Martin Dittrich (SPD) 

Na jednu stranu je v Plzni sportovišť dostatek, jsou zde sportovní kluby, které mají své zázemí, tělocvičnu má prakticky každá škola. V rámci možností ji pak pronajímá, kvalita a stav vybavení se ale samozřejmě liší. Plzeňané ovšem poměrně dost sportují, věnují se rozličným sportům, poptávka po sportovištích je velká, zvyšují se nároky. V tomto směru máme jako město ještě dost rezerv, i když již existují projekty, které nás na sportovním poli opět pozvednou.

Daniel Kůs (Piráti) 

Sport je velmi důležitý a vedení města, zejména kolega radní Tomáš Morávek dělá vše proto, aby se podporoval nejen ten "velký" sport, ale i sportování na neprofesionální úrovni. Sportovišť, tělocvičen a sportovních hal není nikdy dost, ale děláme maximum. Důkazem toho je celá řada projektů v různých stupních stádia realizace. Aktuálně se bude vybírat zhotovitel projektové dokumentace na sportovní halu na Borech a výstavba sportovní haly na 20. základní škole již začala. Sport je a bude i dále určitě jednou z priorit vedení města.     

David Šlouf (ODS)

Hala na Borech pro 2600 diváků je nákladný projekt a je otázkou, zda ve chvíli, kdy Plzeň disponuje srovnatelnou halou Lokomotiva, není vhodnější investovat miliardu korun do potřebnějších projektů, podpory sportovních klubů pracujících s mládeží nebo investic do sportovišť napříč městem, které využijí Plzeňané. Sportovce jsme vždy podporovali a i nadále budeme. V uplynulém volebním období vznikl například atletický stadion Skvrňany, sportovní hala a Aktivity centrum v Krašovské, investovali jsme také do sportovního zázemí pro mladé fotbalisty i hokejisty, ale i pro hendikepované sportovce. Je toho celá škála. Z mého pohledu však nejsou cestou megalomanské projekty, za které zaplatí město miliardové částky, jakou hala pro 2600 diváků bezesporu je, ale naopak podpora širšího spektra menších projektů s co nejširším využitím.

Michal Vozobule (TOP 09)

Sportovní oddíly i volnočasové sportovce stále trápí nedostatečná kapacita hal a tělocvičen, kdy často je obtížné najít prostor, kde by mohli sportovat. Budování této infrastruktury ze strany města a kraje se až na drobné výjimky navíc stále soustřeďuje na stejný okruh sportovních klubů. Přípravu nové haly na Borských polích vedle toho zatím provází absolutní diletantství. Nedávno kraj investoval vysokou částku do nepotřebného atletického tunelu a město plánuje další atletickou tribunu místo toho, aby spojili síly (třeba i s univerzitou) a společně připravili projekt atletické haly, která v Plzni zřetelně chybí. A takových chaotických kroků je zde celá řada. Obecně podpora města v této oblasti směřuje zejména k výkonnostnímu a profesionálnímu sportu. Na pohyb ve volném čase, školní sport a snižování bariér pro přístup ke sportovním aktivitám se bohužel často zapomíná. A to je chyba!

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech osmi politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, sportovní haly, tělocvičny, sportovní kluby, podpora sportu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o množství i kvalitě sportovních zařízení a sportovišť pro vyžití obyvatel města?  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.