Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Místo vysněné kočky zůstala ženě tučná účtenka, podvodník jí z účtu vysál 85 tisíc korun

Nákup domácího mazlíčka přes inzerát se ženě z Domažlicka rozhodně nevyplatil. Prodávající ji totiž navedl k tomu, aby si do telefonu stáhla aplikaci, přes kterou měla následně zaplatit. Peníze se jí z účtu skutečně odečetly. Jen šlo o větší částku, než čekala. Svou vysněnou kočku nikdy nedostala. Podobně skočil podvodníkovi na lep i muž, který prodával přes internet lyže. Přes 30 tisíc korun z jeho účtu skončilo v Singapuru.

Policie ČR přišla před nedávnou dobou s Kyberkampaní, kde si každý může vyzkoušet, zda dokáže odhalit praktiky podvodníků. Test si můžete vyzkoušet ZDE.

„Kriminalisté šetří případ, kdy žena reagovala na inzerát na internetovém portálu, kdy prodávající nabízel k prodeji kočku. Neznámý prodejce ženu instruoval, aby si do mobilního telefonu nainstalovala aplikaci WorldRemit a prostřednictvím této aplikace měla proběhnout platba za kočku. Během týdně přišly ženě žádosti o stržení platby, které autorizovala, a bylo jí tak strženo 85 tisíc korun. Kočku však žena nezískala,“ popisuje první z mnoha případů policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Domažličtí kriminalisté totiž mají na stole více případů podvodů přes internet. Svou neblahou zkušenost má i muž, který nabízel přes inzerát lyže, které už nepotřeboval. Odepsal mu zájemce a tvrdil, že je z druhého konce republiky a že si pro zboží pošle kurýra. Platbu sliboval předem na mužovo platební kartu.

„Proto po prodávajícím požadoval číslo platební karty, platnost platební karty a také CVC kód ze zadní strany platební karty. Prodávající mu všechny tyto údaje zaslal včetně zůstatku finanční hotovosti na svém bankovním účtu. Záhy zjistil, že částka mu nebyla přičtena, ale naopak z jeho účtu neznámý pachatel zadal peněžní transakci 34 tisíc korun putující do Singapuru,“ říká Brožová.

Podvodník převzal od klientky sto tisíc korun na opravu studny a chystal se je prosázet

Neobvyklý případ zpronevěry vyšetřovali policisté na severním Plzeňsku, kde si v jedné obci sjednala sedmasedmdesátiletá žena opravu studny u své nemovitosti. Za provedené práce měla zaplatit 150 tisíc korun. Z řemeslníka, který měl opravu studny...

Velmi lákavou investicí jsou pro mnohé například kryptoměny. Bohužel si už lidé nezjistí podrobnosti a nechají se přesvědčit jednoduchou reklamou na sociální sítích. Policisté evidují několik takových případů. „Podle instrukcí si naistalovali došlý software AnyDesk pro vzdálený přístup a nechali provést převod finančních prostředků se záměrem nakoupení bitcoinů. Poškození tak přišli o více než 80 tisíc korun, aniž by získali požadované bitcoiny,“ doplňuje policejní mluvčí.

V souvislosti s těmito případy policisté apelují na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Zásadní je nikomu po telefonu nesdělovat své osobní údaje, neposílat na neznámé adresy a na neznámé internetové stránky kopie osobních dokladů, platebních karet nebo jiných písemností s osobními údaji. Nikomu rozhodně nesdělujte přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a nepotvrzujte žádné notifikace v bankovních aplikacích po telefonickém rozhovoru nebo jiné komunikaci s neznámými osobami. Nereagujte na hovory z neznámých zahraničních telefonních čísel. Nestahujte si do mobilního telefonu aplikace, které neznáte.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky internetový podvod, podvod, internet, krimi, policie, kryptoměny, nákup kočky, Domažlicko, kočka, Singapur, platební karta, okres Domažlice, Policie České republiky, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo vysněné kočky zůstala ženě tučná účtenka, podvodník jí z účtu vysál 85 tisíc korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.