Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z proražené plastové nádrže vyteklo spořivému řidiči téměř 2000 litrů nafty, způsobil tak velkou ekologickou havárii

Velkou ekologickou havárii způsobil na Klatovsku spořivý motorista, který chtěl těsně před zdražením ušetřit nákupem 2000 litrů levnější nafty. Při nehodě mu ale všechna nafta vytekla ven z proražené plastové nádrže. Následně natekla do kanalizace, do potoka a do rybníku. Řidič, který od nehody ujel, během okamžiku přišel asi o 80 000 korun. Teď mu navíc hrozí pokuta v řádech statisíců korun za škodu způsobenou na životním prostředí.

Nehoda, s jejímiž následky se potýkali hasiči ještě v pondělí se stala už v pátek odpoledne v obci Myslovice na Klatovsku. „Třiatřicetiletý řidič tam jel s vozidlem značky Hyundai s připojeným přívěsem od Plánice na Klatovy. Motorista měl na přívěsu umístěnou plastovou nádrž, v níž přepravoval 1925 litrů motorové nafty. Při projíždění pravotočivé zatáčky v Myslovicích se uvolnila nedostatečně zajištěná nádrž z přívěsu. Při pádu došlo k jejímu poškození a následnému úniku motorové nafty na vozovku a do kanalizace, kdy protekla do potoka a nedalekého rybníku,“ popsala nehodu mluvčí policie Dana Ladmanová.

Řidič prázdnou nádrž bleskově umístil zpět na přívěs a z místa dopravní nehody odjel, aniž by cokoliv ohlásil. Spravedlnosti však dlouho neunikal. Policisté obdrželi informaci o události o tři hodiny později. Viníka havárie pak velmi rychle vypátrali i s jeho vozidlem v obci poblíž Kolince. Při vyšetřování nehody policisté zjistili, že k úniku nafty z nádrže docházelo již 1300 metrů před jejím pádem na silnici mezi obcemi Kroměždice a Myslovice. Znečištění bylo zjištěno i v délce 600 metrů od místa nehody.

„Zjistili jsme, že jde o únik většího rozsahu, který se táhne až do Myslovic, nafta se dostala do vodoteče potoku, dále do požární nádrže v Myslovicích. Voda ji unášela až do rybníku za Myslovicemi v lokalitě U Cihelny. Ke snížení následků této události jsme nasadili více než 80 pytlů sorbentu na zachycování ropných látek z vodní hladiny a velké množství sorpčních rohoží,“ popsal likvidaci ekologické havárie mluvčí hasičů Petr Poncar.

Likvidaci ekologické havárie komplikuje led

Hasiči spolupracují s odborem životního prostředí. „Práci nám komplikuje zamrzlá hladina rybníku. Znečištění se z velké části nachází pod ledem. Dále se snažíme zamezit úniku nafty dále po toku potoku. Zásah stále trvá a my postupně sbíráme sorbent z vodní hladiny a vyměňujeme nasáklé sorpční rohože,“ řekl mluvčí hasičů.

Zatímco samotnou nehodu vyšetřují dopravní policisté, oblast týkající se životního prostředí prověřují policisté z oddělení hospodářské kriminality. „Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti,“ dodala policejní mluvčí. Viník nehody přišel během okamžiku o zhruba 80 000 korun, které krátce předtím zaplatil za naftu a které mu doslova vytekly z proražené nádrže. Navíc mu hrozí pokuta v řádech statisíců korun a také trestní stíhání.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZSPK

Štítky ekologická havárie, proražená nádrž, uniklá nafta, zásah hasičů, životní prostředí, pokuta, Klatovsko, motorová nafta, nádrž, havárie, Mysłowice, okres Klatovy, Hyundai, Plánice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z proražené plastové nádrže vyteklo spořivému řidiči téměř 2000 litrů nafty, způsobil tak velkou ekologickou havárii  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.