Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krvavé devadesátky, čtyřnásobného brutálního vraha Bohumíra Vacíka k soudu téměř donesli

Hlavním aktérem zřejmě nejotřesnější kauzy z 90. let, kterou tehdy projednával plzeňský krajský soud, byl bývalý příslušník policie Bohumír Vacík. Zůstala za ním doslova celá řada mrtvých. V roce 1995 vyvraždil v Chodově kvůli dluhům tříčlennou rodinu vietnamského obchodníka, včetně těhotné manželky. Krátce předtím zavraždil vrátného, aby si obstaral pistoli. A později zřejmě ještě zavraždil pracovníci čerpací stanice na Českobudějovicku. Vacík byl v roce 1996 odsouzen k doživotnímu trestu za čtyři prokázané vraždy.

Bývalý příslušník Sboru národní bezpečnosti (SNB) Bohumír Vacík (roč. 1952) měl problémy s vracením půjček už v sedmdesátých létech, což ho stálo i místo u policie. Do dalších dluhů se dostal po roce 1989 jako neúspěšný podnikatel. Dlužil 30 tisíc korun vietnamskému obchodníkovi, se kterým se přátelil a dobře znal jeho českou manželku i obě děti. A tehdy se Vacík rozhodl vyřešit dluh radikálním způsobem. V prosinci 1994 navštívil známého, který pracoval jako vrátný v Pozemních stavbách v Sokolově. Třiapadesátiletého kamaráda přiměl lstí k tomu, že mu ukázal služební zbraň. Pistole vrátného se Vacík zmocnil a nebohého muže popravil dvěma ranami do hlavy. 

Později do policejního protokolu Vacík uvedl, že pistoli si opatřil proto, aby s ní postrašil vietnamského věřitele, který prý po něm požadoval vrácení většího finančního obnosu, než který si vypůjčil. Rodinu Vietnamce navštívil 14. ledna 1994 a byt doslova proměnil v krvavá jatka. Když se ho jeho vietnamský známý zeptal, zda mu nese peníze, odpověděl kladně. Vzápětí vytáhl pistoli ČZ 75. Šestatřicetiletý obchodník to prý považoval za vtip. Dokonce se i zasmál. O vteřinu později ho Vacík zastřelil. Potom zastřelil šestiletou dceru věřitele, která přišla do místnosti. Poslední obětí se stala osmadvacetiletá česká manželka vietnamského podnikatele. Ta byla ve vysokém stupni těhotenství. Vražednému běsnění unikla pouze jejich desetiletá dcera. Zachránilo ji to, že v době masakru byla ve škole.

Podle obžaloby měl Vacík ještě téhož dne odjet na Českobudějovicko, kde v obci Lišov brutálně napadl pětapadesátiletou pumpařku. Na následky zranění po surovém útoku zemřela o den později v nemocnici. K této vraždě se ale Vacík nikdy nepřiznal. V tomto případě soud Vacíka pro nedostatek důkazů osvobodil. 

Vrah unikal spravedlnosti celý rok. Policisté během vyšetřování postupně spojili na základě balistiky vraždu vrátného v Sokolově a vyvraždění rodiny česko-vietnamského podnikatele. Na začátku nebylo vůbec jasné, co by mohlo oba tyto hrůzné činy spojovat. Mravenčí práce kriminalisty nakonec dovedla až k Vacíkovi. Zadrželi ho v únoru 1996 a následně se přiznal ke čtyřem vraždám. 

Budoucí oběť hladil budoucí vrah po hlavě

V průběhu vyšetřování ovšem vyšla najevo další otřesná skutečnost. Na veřejnost se dostaly šokující amatérské záběry videa z dětské vánoční besídky, pořízené asi měsíc před vyvražděním rodiny. Vacík na nich v převlečení za vlídného Mikuláše rozdával dětem dárky při nadílce. Jednu ze svých budoucích obětí, šestiletou dceru vietnamského věřitele, tam dokonce něžně hladil po hlavě. Krvavé drama Vacíka ovšem neskončilo ani po jeho zadržení. Manželka usvědčeného několikanásobného vraha se nedokázala s činy svého muže vyrovnat a spáchala sebevraždu. 

Kott a Kutílek: První sérioví vrazi polistopadové éry dokázali během 26 hodin usmrtit čtyři lidi

Dva recidivisté z Plzeňska v květnu roku 1990 chladnokrevně zavraždili čtyři lidi a jednoho vážně zranili výstřelem do hlavy. V době, kdy uklízeli mrtvá těla dvou mladých stopařek, zrušil prezident Václav Havel trest smrti, který by si dvojice za...

Obrovské divadlo nakonec předvedl Bohumír Vacík i v jednací místnosti plzeňského krajského soudu, při zahájení projednávání jeho kauzy. Hlavní líčení tehdy na místě sledoval i autor tohoto článku. Příslušníci vězeňské služby spoutaného Vacíka částečně přinesli a částečně přivlekli do jednací místnosti. Bývalý pracovník policie, který měl na svědomí prokazatelně čtyři lidské životy, nebyl schopen udělat sám bez pomoci ani krok. Třásl se velmi silně po celém těle jako osika. Do budovy soudu ho přivezla vězeňská sanitka.

Ještě předtím absolvoval uvězněný Vacík vyšetření na interně a urologii, na zahájení hlavního líčení dorazil se zpožděním a s osvědčením lékaře, že je schopen výslechu. Ve věznici proslul svými nejrůznějšími hysterickými výstupy a předstíráním chorob. V jeho případě šlo ale pravděpodobně o zbabělost zpovídat se před veřejností z mimořádně zavrženíhodných zločinů. Sehrál před veřejností velký tyjátr. K obžalobě se odmítal vyjádřit a požádal o přečtení své předchozí výpovědi. Na případné dotazy soudu odmítal odpovídat. V srpnu 1996 byl odsouzen k doživotnímu trestu za čtyři vraždy. A tento trest přijal. Zemřít měl ve vězeňské nemocnici  v roce 2020.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Jiří Bervida

Štítky čtyřnásobná vražda, vyvraždil rodinu, doživotní trest, Bohumír Vacík, plzeňský krajský soud, vražda, vrah, policie, okres České Budějovice, Chodov, Sbor národní bezpečnosti, Sokolov, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Pro zaprodance v parlamentu jsou peníze z Bruselu evidentně důležitější, než lidské životy. Jinak by taková zrůda musela už dávno viset.

Sobota, 19. února 2022, 10:02Odpovědět

Krvavé devadesátky, čtyřnásobného brutálního vraha Bohumíra Vacíka k soudu téměř donesli  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.