Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muž chytal zvířata do nelegálních želez, přímo při činu ho pak zachytila nastražená fotopast

Nejprve sklapla nelegální železná čelisťová past, která drastickým způsobem smrtelně zranila volavku popelavou. Následně s velkým úspěchem zafungovala bleskově instalovaná fotopast, která zachytila nic netušícího muže, jenž železa na zvířata nastražil a přišel je zkontrolovat. Jeho totožnost je díky fotografiím známá a případ teď vyšetřuje policie na Tachovsku.

O železech umístěných u rybníka za Černošínem na Tachovsku informovali náhodní svědci Karla Bobála ze Záchranné stanice živočichů v Tachově. „Volali mi lidé, že slyšeli křik a naříkání od rybníka, který je nedaleko od rodinných domů. Našli tam v železech volavku. Okamžitě jsem vyrazil na místo. Volavka chycená do želez měla strašlivým způsobem rozdrcený kloub a nohu. Celkově už byla velmi vysílená a na pokraji života. Chtěl jsem ji odvézt k veterináři, ale neměla šanci přežít, musel jsem ji nechat utratit,“ uvedl Karel Bobál.

Tachovský zvířecí záchranář se spojil se svými kolegy z Plzně a požádal je o spolupráci. Nedaleko od čelisťové pasti pak společně umístili fotopast a s napětím čekali, zda se podaří vyfotografovat člověka, který tam železa nastražil. A nečekali dlouho.

„Událost se stala na lokalitě, která nás poměrně dlouhodobě zajímá, fotopast rychle zafungovala a požadované informace z ní byly bezpečně uložené v datové bance připravené k předání kolegovi a policii,“ uvedl šéf plzeňské záchranné stanice Karel Makoň. Ten se odhalováním podobných pytláků, kteří používají nelegální železné pasti, zabývá dlouhodobě na území celého Plzeňského kraje.   

Psy na zahradách zabíjí neznámý pachatel otrávenými návnadami, poslední jeho obětí byla border kolie

Neznámý pachatel tráví psy v Poběžovicích na Domažlicku. Jeho poslední obětí se stala fenka border kolie, kterou se už veterinářům nepodařilo zachránit. Případy úmrtí psů teď vyšetřuje policie. Vedení města varuje před hrozícím nebezpečím všechny...

Záběry z fotopasti zachycující muže, jenž kontroluje železa, putovaly na policii a následně se podařilo zjistit jeho totožnost. „Jde o osobu z rodiny, která má od obce pronajatý rybník na chov ryb. Na policii se ke všemu přiznal. Chtěl prý rybník ochránit před rybožravými predátory, kteří mu tam decimují rybí obsádku. Při výslechu měl přiznat, že do želez chytil také nejméně jednu lišku a kunu, ale těch chycených zvířat bylo určitě mnohem více. Je podezřelý z pytláctví a z týrání zvířat. Podle mých informací ale zatím ještě nepadlo v tomto případě žádné obvinění,“ řekl Karel Bobál.

Pracovník záchranné stanice v Tachově se pozastavil nad tím, proč muž nepoužil k odchytu škodné klasický sklopec. „V tom případě by na něj nikdo nemohl. Ale on použil nepovolená železa, která chycené zvěři způsobují děsivá zranění. Pokud zvířata nezahynou na místě trýznivou smrtí, mnohdy si ukousnou packu, aby se dostala na svobodu. A potom stejně umírají. Navíc byla železa v místech nedaleko od rodinných domů, kde se pohybují například lidé venčící psy,“ dodal Karel Bobál.   

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Bobál / DESOP

Štítky železa, čelisťová past, nelegální pasti, týrání zvířat, fotopast, Karel Bobál, policie, rybník, okres Tachov, Tachov

Muž chytal zvířata do nelegálních želez, přímo při činu ho pak zachytila nastražená fotopast  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.