Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud potvrdil pětiletý trest za terorismus. Recidivista vyhrožoval z vězení v dopisech otrávením pitné vody

Pětiletý nepodmíněný trest si odpyká recidivista Marek Vadel, který hrozil otrávením pitné vody v českých městech. Odsouzen byl za vyhrožování teroristickým trestným činem a za šíření poplašné zprávy. Prostřednictvím dopisů se snažil vyvolat dojem, že je členem islámské teroristické skupiny. Svého jednání se dopustil v době, kdy pobýval ve vězení za jinou trestnou činnost. Pětiletý trest uložil loni v listopadu Vadelovi plzeňský krajský soud. Pražský vrchní soud teď verdikt pravomocně potvrdil.

Recidivista odeslal z věznice, kde si odpykával trest, několik dopisů úřadům i médiím. V nich požadoval propuštění některých vězňů z věznic, víc než deset milionů korun a automobil. V opačném případě hrozil otrávením pitné vody v šesti blíže neurčených městech. Inspiroval ho prý německý seriál Kobra 11. Dopisy záměrně psal s pravopisnými chybami a s nesprávnou stylistikou, aby vyvolal dojem, že autorem je cizinec.

„Teroristické útoky v Evropě i na našem území jsou reálnou hrozbou. Proto se domníváme, že žádnou takovou výhrůžku nelze brát na lehkou váhu,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Uložený trest je podle něj spíše mírný.

Jedenáctkrát soudně trestaný Vadel pobývá počtvrté ve výkonu trestu, který mu má vypršet v roce 2029. V minulosti byl souzen pro majetkové, násilné i mravnostní skutky, zaznělo u soudu. Za napsání výhružných dopisů mu hrozilo až 12 let vězení. Vadel se k napsání i rozeslání dopisů přiznal a vyjádřil nad tím i lítost. Zároveň ale řekl, že se cítí nevinný. Dopisy prý psal ve velmi špatném psychickém stavu, protože se nemohl vídat se svým synem a protože jeho ženu prý opakovaně napadal a bil její současný přítel. Chtěl se dostat z vězení a chránit rodinu, hájil se.

Také řekl, že se cítil nespravedlivě odsouzen za mravnostní trestný čin při předchozím soudním procesu a jeho stížnosti a námitky neměly žádný účinek. Na nápad s otrávením pitné vody ve městech ho podle jeho slov přivedlo sledování televizního seriálu Kobra 11. U soudu se domáhal vypracování nového psychiatrického posudku a požadoval zproštění obžaloby. Soud ale měl k dispozici jeho nedávný posudek z předchozího procesu.

Vystupoval jako člen teroristicé skupiny

Obžalovaný se podle spisu ve svých dopisech z vězení vystupoval jako člen teroristické skupiny Al vira, která vyznává islám v jeho násilné, extremistické a militantní podobě za užití teroristických útoků. Podstatou jednoho dopisu bylo sdělení, že do určitého časového horizontu má stát propustit z českých věznic vězně, jejichž příjmení začínají písmeny A, L,V, I, R, tedy i počátečním písmenem jeho jména. Jeden dopis napsal i sám sobě a nechal ho u sebe na cele. V tomto dopise mu údajná teroristická skupina udělovala pokyny, jak má vyzvednout u kostela v Plzni peníze a vozit je po několika místech, než je předá. Pokud by neuposlechl, vyhrožovali domnělí teroristé násilím na jeho rodině. Další dopisy poslal do regionální televize a kriminalistovi. V těchto dopisech se za nikoho nevydával, ale oznamoval v nich, že ho kontaktovali islamističtí teroristi a popsal domnělé výhrůžky.

Fakt, že z vězení nebyl muž schopen svoji hrozbu naplnit a pitnou vodu otrávit, podle soudu nehrál žádnou roli. „Pokud by se taková informace dostala do médií, vyvolala by vážnou obavu v celé České republice, neboť bylo vyhrožováno otrávením vody v šesti městech a obcích," řekl soudce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto falco / Pixabay

Štítky vězeň, vyhrožování, teroristický čin, otrávená voda, soud, hlavní líčení, rozsudek, vrchní soud, recidivista, věznice, pitná voda, Vrchní soud v Praze, Kobra 11, Evropa, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil pětiletý trest za terorismus. Recidivista vyhrožoval z vězení v dopisech otrávením pitné vody  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.