Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Celostátně hledaný muž vykradl osm chat, uvnitř hodoval na zásobách i tam přespával

Chataři na Klatovsku si konečně mohou oddechnout. Díky všímavému svědkovi se podařilo policistům dopadnout zloděje, který na různých místech vykradl osm chat. Uvnitř nejen kradl, ale také si zatopil, koukal na televizi a přespával tam. V minulosti byl již za krádeže odsouzený.

„Především díky všímavosti občana, který zaznamenal podezřelé jednání muže v obci Zelená Lhota, byl zjištěn hledaný muž. Na místo vyjeli policisté z obvodního oddělení z Nýrska, následně i ze Železné Rudy a zjistili totožnost osmatřicetiletého muže z obce u Vyškova,“ říká úvodem policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Policisté navíc zjistili, že muž byl veden jako hledaná osoba v celostátním pátrání. Z místa tak putoval rovnou na policejní oddělení. A čeho všeho se muž dopustil? V době od 17. prosince loňského roku do 3. ledna toho letošního vnikl v obci na Plánicku do chaty, kde vypáčil vchodové dveře a další dvoje poškodil.

„Vnitřní prostory prohledal a odcizil pět masových konzerv, čtyři paštiky, zimní bundu, kalhoty, hodinky a další věci. Do druhé chaty vnikl po vypáčení okenice a rozbití skleněné výplně okna, zapnul elektřinu, sledoval televizor, odcizil šest masových konzerv, vzal dvě dřevěné dýmky, čelovou svítilnu, zimní bundu a majitelům spotřeboval v kamnech připravené dřevo v koši,“ vyjmenovává mluvčí.

Ve třetí chatě se pokusil vypáčit mříž ve vchodových dveřích a okenici, dovnitř se však nedostal. Úspěšnější byl na Silvestra v obci Dehtín, kde opět rozbil několik dveří. Uvnitř si zatopil a přespal tam.

„V prvním týdnu měsíce ledna neoprávněně navštívil čtyři chaty na Brčálníku. Z první chaty uvnitř odcizil láhev s alkoholem, v druhé nalezenými klíči odemkl garáž a odcizil pánské horské jízdní kolo, ve třetí si zatopil i odcizil dvě láhve s alkoholickými nápoji a svítilnu. U čtvrtého objektu poškodil vchodové dveře,“ dodala mluvčí s tím, že muž byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost odsouzen a potrestán Okresním soudem ve Znojmě i Vyškově a usnesením Krajského soudu v Brně.

Jak svůj majetek ochránit?

Každý odborník na zabezpečení vám řekne, že stoprocentní ochrana asi ani neexistuje. Můžeme však zlodějům přístup do objektu velmi zkomplikovat, což ho může od jeho dalšího počínání odradit. Dnes už jsou k dostání speciální zámky i odolné bezpečnostní dveře. U oken existují i bezpečností skla, folie nebo uzamykatelné okenice.

Když už k vloupání dojde, dělají majitelé jednu velmi častou chybu - jdou hned spočítat škody nebo se dokonce pustí do úklidu. Správně by ale měli zachovat klid, nechat věci na místě a zavolat policii.

„Po příjezdu policejní výjezdové skupiny je třeba uvést do protokolu vše důležité pro pátrání po odcizených věcech, i ty nejmenší maličkosti či odlišnosti. Policie poté při pátrání po vašich věcech kontroluje burzy, různé překupníky nebo zastavárny. Pokud máte některé věci zadokumentovány na fotografiích, případně zapsány výrobní čísla elektronických spotřebičů a nářadí přiložte je k protokolu,“ radí Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Policie ČR

Štítky krádež, chata, chalupa, zloděj, policie, Klatovsko, zabezpečení, okres Klatovy, Vyškov, Železná Ruda, Nýrsko, silvestr, Ministerstvo vnitra České republiky, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celostátně hledaný muž vykradl osm chat, uvnitř hodoval na zásobách i tam přespával  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.