Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Celníci odhalili stovky zahraničních pracovníků porušujících zákon, nejvíce jich bylo v Plzeňském kraji

Intenzivní kontroly se tentokrát změřily na cizince pracující v Česku. Za uplynulé dva měsíce celníci odhalili přes 600 zahraničních pracovníků, kteří nějakým způsobem porušili zákon. V drtivé většině jim chybělo povolení k zaměstnání či k pobytu. Nejvíce takových prohřešků bylo v Plzeňském kraji, kde za poslední rok přibylo podle Úřadu práce 10 tisíc pracujících cizinců.

Úřad práce eviduje k poslednímu červenci v kraji 60 258 pracujících cizinců, což je o 10 333 více než před rokem. Dlouhodobě se nejvíce jedná o občany Slovenska. Následují Rumuni a Bulhaři. Přibylo také cizinců ze zemí mimo EU, zde mají největší podíl občané Ukrajiny, Vietnamu a Moldavska.

Celníci vyrazili na předem vytipovaná místa. Jednalo se o firmy pohybující se v automobilovém a zpracovatelském průmyslu. Během akce se zaměřili také na oblast ubytování nebo stravování. Celkem šlo o 102 kontrol, v 68 případech zjistili porušení předpisů.

„Při kontrolních akcích celníci odhalili 607 cizinců, u kterých zjistili porušení zákona. Zaměstnavatelé v 299 případech nesplnili informační povinnost vůči příslušné Krajské pobočce úřadu práce. Šedesát sedm cizinců vykonávalo práci bez platného povolení k pobytu na území ČR a 241 jich nemělo platné povolení k zaměstnání či zaměstnaneckou kartu,“ shrnula mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Nejvíce případů podezření z nelegální činnosti cizinců zjistily celní úřady v Plzeňském kraji. „Celníci provedli celkem šest kontrol, při nichž zkontrolovali 120 osob. V rámci uvedených kontrol zjistili u 94 cizinců ze zemí mimo EU výkon nelegální práce. U dvou z těchto osob byl kromě výkonu nelegální práce zjištěn i neoprávněný pobyt na území České republiky, a to v rozporu s platným ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR k ochraně před zavlečením onemocněním COVID-19," doplnila mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj Marcela Kašparová.

Od začátku roku předali plzeňští celníci Cizinecké policii ČR v souvislosti s tímto neoprávněným pobytem na území ČR již 48 osob. V rámci kontrolní akce byla ze strany zaměstnavatelů také v 26 případech porušena informační povinnost vůči Úřadu práce ČR.

„Odhalená porušení zákona o zaměstnanosti postoupí celníci místně příslušným Oblastním inspektorátům práce k zahájení správního řízení. Zaměstnavatelům, kteří umožnili cizincům výkon nelegální práce, hrozí sankce až do výše 10 milionů korun,“ dodala Prudičová.

Zděšení cizinci prchali oknem z uzamčené firmy před policejní pobytovou kontrolou. A věděli proč

Tak to tady ještě nebylo. Cizinci prchající oknem z uzavřené budovy jedné firmy ve Kdyni na Domažlicku a následné zdolávání plotu nebo pokus o ukrytí v areálu společnosti. Přesně tak vypadala velmi dramatická pobytová kontrola policistů zaměřená...

Na kontroly se policisté zaměřují pravidelně. Před časem se jim podařilo například odhalit 18 nelegálně pracujících cizinců ve firmě na severním Plzeňsku, která se zabývá výrobou dřevěných palet a stavebního řeziva. Jednalo se o pracovníky z Ukrajiny a Moldávie.

„Při provedené kontrole byl u 18 osob ze zemí mimo EU zjištěn výkon nelegální práce. U osmi z těchto osob byl kromě výkonu nelegální práce zjištěn i neoprávněný pobyt na území České republiky, a to v rozporu s platným ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR k ochraně před zavlečením onemocněním COVID-19,“ uvedla tenkrát Marcela Kašparová, mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj. Současně u dalších 10 cizinců ze zemí mimo EU vyšlo najevo, že v uvedené firmě vykonávají nelegální práci bez platného povolení zaměstnání nebo zaměstnanecké karty. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa ČR

Štítky Celní správa, Plzeňský kraj, kontroly, cizinci, práce, firmy, zaměstnanost, Česko, Úřad práce České republiky, Evropská unie, povolání, Ukrajina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Slovensko, Vietnam, Moldavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci odhalili stovky zahraničních pracovníků porušujících zákon, nejvíce jich bylo v Plzeňském kraji  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.