Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Podvodníci prodali důvěřivci padělané bankovní dluhopisy za 1,7 milionu, teď je dopadli kriminalisté

Případem padělaných dluhopisů se zabývají policisté z Plzeňského kraje, kterým se teď podařilo dopadnout dvojici podvodníků. Ti se prezentovali jako zástupci banky a muži z Klatovska prodali falešné dluhopisy za 1,7 milionu korun.

„Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje obvinili dva muže ve věku 44 let a 55 let ze spáchání podvodu a z neoprávněného opatření padělání a pozměnění platebního prostředku. Jejich trestnou činnost rozplétali od počátku letošního roku,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Na policii v Klatovech se obrátil muž, který měl podezření na podvodné jednání s dluhopisy. Ty zakoupil v roce 2018 a v roce 2019 za 1 700 000 korun. Poškozeného tehdy telefonicky kontaktoval „externí obchodní zástupce banky“ s tím, že mu nabídl zakoupení dluhopisů různých bank či společností. „Po sdělení detailů s nabídkou dluhopisů souhlasil a byly mu zaslány instrukce, které byly nutné pro úpis dluhopisů, a také platební podklady. Po určité době se začal zajímat o výnosy z dluhopisů, a přitom pojal podezření, že něco není v pořádku,“ řekla mluvčí.

Majitel dluhopisů se obrátil na banku, kde se dozvěděl, že vůbec není veden jako majitel dluhopisů a že banka takové dluhopisy ani nevydala. Kriminalisté na případu začali intenzivně a pečlivě pracovat. Prováděli výslechy, zajišťovali dokumenty, přizvali znalce. Získané informace je dovedly do Prahy, kde se podařilo zadržet oba zmíněné muže.

Vyšlo najevo, že si obstarali falešné dluhopisy, které vydávali a užili jako pravé. Po vzájemné dohodě a rozdělení rolí zprostředkovali nabídku a prodej těchto dluhopisů. „Po obdržení peněz poté provedli hotovostní výběry na pobočkách banky. Kriminalisté spolu se spisovým materiálem podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Oběma hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ konstatoval mluvčí Brožová.

Policie apeluje na kupující dluhopisů, aby si před nákupem ověřili ISIN a vydavatele dluhopisů, mohou tím tak zamezit riziku stát se obětí podvodu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky falešné dluhopisy, padělané dluhopisy, podvod, Plzeňský, dluhopis, banka, Plzeňský kraj, policie, okres Klatovy, Klatovy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci prodali důvěřivci padělané bankovní dluhopisy za 1,7 milionu, teď je dopadli kriminalisté  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.