Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dohoda s obviněnou se nekoná, soud neuzavřel případ Natálky popálené při nevydařeném experimentu

, aktualizováno 25. května 2021, 17:46

Zpět do přípravného řízení se vrací od soudu případ popálené Natálky Černé a dalších dvou dětí, které v srpnu 2019 utrpěly popáleniny při nevydařeném chemickém pokusu na příměstském táboře v Rokycanech. Vedoucí tábora původně uzavřela dohodu o vině a trestu. Rokycanský okresní soud měl dnes rozhodnout o jejím schválení. To se však nestalo.   

Před samotným zahájením jednání totiž žalobkyně vzala zpět dohodu. Předseda senátu následně jednání ukončil, aniž by začalo. Případ se proto vrací zpět do neveřejného přípravného řízení. Důvodem je skutečnost, že se vyskytly nové okolnosti, které je třeba zohlednit v rámci spravedlivého procesu.

Tragédie se stala na táboře při chemickém pokusu nazvaném Faraonův had. Sedmačtyřicetiletou vedoucí tábora obvinili policisté z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, protože nedodržela předepsaný postup tak, aby byl výsledný efekt bezpečný. V případě prokázání viny jí hrozí až čtyři roky vězení. Při experimentu, který měl být zpestřením tábora se popálily celkem tři děti, dvě dívky a jeden chlapec.

Výbuch nejvíce zranil a doživotně poznamenal Natálku

Nejhorší zranění utrpěla při výbuchu tehdy šestiletá Natálka Černá, měla popáleniny na 43 procentech těla. Lékařům se holčičku podařilo zachránit, i když její šance na přežití nebyly velké. Od té doby absolvovala autotransplantaci kůže na 26 procentech těla a celkem 14 operací a převazů v celkové anestezii. Učila se znovu chodit, další operace, zákroky i dlouhá léčba ji ještě čekají. Právě v těchto dnech je Natálka v lázních, které se specializují na popáleninovou léčbu.

V nemocnici pobývala Natálka od 23. srpna 2019 až do 20. listopadu 2019. Od té doby je v domácím léčení. Zákroky se od té doby dějí už ambulantně. Včetně laserových zákroků, které se ale provádějí v celkové anestezii na soukromé klinice. Rozsah jejích zranění je strašlivý, holčička je zmrzačená od kolenou po hlavu. Netknutá jsou vlastně jen lýtka. Ze zad, zadečku a zadní strany stehen jí byly odebrány kožní štěpy. I tyto odběrové plochy jsou obrovské a zjizvené.

Dále má Natálka špatnou hybnost pravé ručičky, jemná motorika na tom není také dobře. Kvůli hluboké popálenině na bříšku a uvolnění svalstva se Natálce kroutí nožičky, přišla o mnoho svalstva a tkáně. Čeká ji celoživotní rehabilitace a celoživotní péči o jizvy. Pokud laserová terapie nezabere, tak hrozí nářezy, protože s ní ty jizvy nerostou. Má transplantovanou část obličeje a mohou jí začít deformovat obličej.

Maminka šije Natálce speciální oblečení, ve kterém se nepotí a které chladí, jedná se o materiály, ve kterých lze přečkat i letní horka, ale také jsou neuvěřitelně drahé. „Je oblečená v roláku od krku až po prsty. Nesmí se dostat na slunce. Přišla také o vlásky, má místo, kde ji nikdy ani neporostou. Přišla o kus ucha, které ji dodělávali. Uhořel jí lalůček, náušničky jsme nastřelovali znovu. Měla popálené plochy i na hlavičce. Kůže z vlasové části hlavy, byla transplantována na obličeji. Je to šílené a bohužel realita,“ popsala zranění své dcery maminka Šárka Černá.  

Pokud by chtěl někdo Natálce přispět na její další léčbu, může poslat příspěvek na transparentní účet číslo 4100329063/0800

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šárka Černá / Richard Beneš

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, dohoda o vině a trestu, popálenina, Rokycany, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dohoda s obviněnou se nekoná, soud neuzavřel případ Natálky popálené při nevydařeném experimentu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.