Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Německá policie na hranicích odhalila padělky potvrzení testů na covid, lidé riskují pokutu 5000 eur

Padělaná potvrzení testů na koronavirus zaznamenali v posledních dnech němečtí policisté na česko-německé hranici v souvislosti s kontrolami vstupu osob z České republiky do SRN. Policejní prezidium Horní Falc informovalo o padělcích testů své kolegy v Plzeňském kraji.

„U naprosté většiny několika tisíc kontrolovaných osob byly, až na ojedinělé výjimky, všechny předložené doklady v pořádku. Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných potvrzení testů na koronavirus, řešili policisté v Německu například na hraničním přechodu Rozvadov. Tam přijeli osobním vozidlem z naší republiky čtyři lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole potvrzení testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy jejich padělky,“ informovala mluvčí policie Pavla Burešová.

Motiv pro předložení padělku potvrzení může být různý. Jedním z důvodů může být například zastírání pozitivity na COVID u kontrolované osoby, což představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty. „Přestože se jedná pouze o zcela ojedinělé případy, německá policie varuje před těmito falzifikáty potvrzení,“ konstatovala Burešová.

Podobné pokusy obejít zákonné normy jsou příslušným státním zastupitelstvím přísně a důsledně trestány. Hrozí tedy citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty. „V této souvislosti tedy upozorňujeme všechny, kteří se chystají překročit hranice se Spolkovou republikou Německo, aby měli všechny dokumenty v pořádku. Peněžitá pokuta je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5 000 eur,“ upozorňuje mluvčí policie.

Policie připomíná, že se zavedením dočasných hraničních kontrol od 14. 2. 2021 je vstup do SRN z České republiky možný v zásadě jen po úspěšném digitálním vstupním přihlášení a současně s negativním výsledkem testu na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky německá policie, falešné testy na covid, padělané testy, hraniční kontroly, COVID-19, policie, Německo, Česko, Policejní prezidium České republiky, Plzeňský kraj, Horní Falc, Rozvadov, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německá policie na hranicích odhalila padělky potvrzení testů na covid, lidé riskují pokutu 5000 eur  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.