Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na podporu vyšetřování otravy čtyř orlů mořských už lidé u Česka poslali 124 000 Kč

Obrovskou vlnu solidarity a podpory zažívají v těchto dnech pracovníci Záchranné stanice v Plzni. Po nedělním zveřejnění šokujících informací o úmyslné otravě čtyř nesmírně vzácných orlů mořských na Klatovsku lidé posílají peníze, které mohou pomoci při vyšetřování případu a odhalení pachatele.   

„Děkujeme všem, kteří během posledních čtyř dní přispěli na provoz naší Záchranné stanice živočichů v Plzni na náš spolkový účet 626222/0300. Ten, kdo k platbě připsal navíc variabilní symbol 4444, směroval svou finanční i morální podporu na právě probíhající vyšetřování otravy čtyř orlů mořských nalezených v sobotu u Velkého Boru,“ uvedl šéf velmi známé a úspěšné záchranné stanice Karel Makoň.

„Za sedmadvacet let činnosti jsem nikdy nezažil tak obrovskou vlnu solidarity a podpory jako dnes! Vaši finanční podporu a zájem bereme vážně, vážíme si jí a mnohokrát děkujeme. Je to pro nás velký závazek a výzva. Od prvního dne téměř nepřetržitě vyhodnocujeme další data a poznatky, přičemž momentálně čekáme na oficiální výsledky z laboratoře,“ uvedl k vyšetřování Karel Makoň.

Na účet Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP) od 7. 2. 2021 do 10. 2. 2021 už přišlo z celé republiky od jednotlivců i firem celkem 124 400 korun. Jeden dárce poslal dokonce 50 000 korun.

Pitva všech čtyř zajištěných orlů provedená na plzeňské veterinární klinice prokázala, že pozřeli velké množství zbytků jateční drůbeže. Zároveň byly odebrány vzorky na toxikologickou analýzu a určen byl druh otrávené potravy. Mrtví dravci byli nalezeni nedaleko od hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku.

Na místo, kam běžný člověk jen těžko přijde a kam někdo na hromadu hnoje vyváží i vedlejší živočišné produkty jako jsou zbytky z jatek, vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky. Ty někdo úmyslně otrávil. Dravci zahynuli v hrozných bolestech jen nedaleko od otrávené návnady. Uživatel pozemku už hromady vedlejších živočišných produktů překryl zeminou, hnojiště změněné na kompost přeházel a celkově lokalitu poupravil.

„Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu týrání zvířat,“ informovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová. Orel mořský je podle zákona na ochranu přírody a krajiny zařazen do zvlášť chráněných druhů živočichů a patří do skupiny kriticky ohrožených ptáků.

Pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů a spolku DESOP otrávené orly samozřejmě velmi dobře znali. Loni v květnu se totiž uskutečnilo kroužkování orlů na hnízdě vzdáleném 2,5 km od místa nálezu sobotního masakru.

Lidé z celého Česka posílají do Plzně peníze na pátrání po traviči čtyř orlů mořských

Otřesný případ čtyř otrávených orlů mořských, nalezených o víkendu poblíž Velkého Boru na Klatovsku, doslova zvedl ze židle půl republiky. Pracovníkům plzeňské záchranné stanice živočichů od neděle volají a píší stovky lidí z celé země a posílají...

Masakr čtyř orlů mořských vyšetřuje policie, neznámý pachatel je na Klatovsku otrávil

Otřesný masakr čtyř vzácných orlů mořských vyšetřují policisté na Klatovsku. Na jednom místě poblíž Velkého Boru je zatím neznámý pachatel otrávil. Majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky Česko, Plzeň, okres Klatovy, živočichové, Velký Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu vyšetřování otravy čtyř orlů mořských už lidé u Česka poslali 124 000 Kč  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.