Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Střepem ze sklenice mu podřízl hrdlo, nyní čelí obžalobě z pokusu vraždy

Cítím se nevinen, poprali jsme se, ale zabít jsem ho nechtěl. Takto hovořil u krajského soudu v Plzni čtyřiatřicetiletý Jiří P. z Přeštic, který čelí obžalobě z pokusu vraždy. K incidentu došlo loni v létě po zábavě v jedné z restaurací v Nýrsku. Podle obžaloby měl rozbít sklenici a střepem pořezat o jedenáct let staršího muže. Toho musel z místa transportovat do nemocnice vrtulník. Napadení přežil jen díky rychlé první pomoci od svých přátel a známých.

Obžalovaný Jiří P. se kvůli práci v Německu přestěhoval do Nýrska. Během léta zamířil i na koncert v místním podniku. Dle svých slov měl sedm piv a asi čtyři rumy. „Seznamoval jsem se s místními,“ tvrdil u soudu. Jedním z těch, se kterými se přátelil byl i jeden bezdomovec. Tomu údajně občas přispěl drobným obnosem nebo mu koupil pivo. To se ovšem nelíbilo jedné ze zdejších žen a s Jiřím P. se prý pohádala. Podle výpovědi ji měl plivnout do obličeje a hodit po ní mikinu.

Hádky si ovšem všiml její manžel Milan K., který přišel muži domluvit. Po chvilce už na sebe měli pokřikovat nadávky. Okolo mělo postávat dalších zhruba dvacet lidí. 

„Když jsem viděl, že se s ostatními navzájem hecovali, tak jsem dostal strach. Nadávali mi do náplav a měl jsem dojem, že se na mě domlouvají. Rozbil jsem půllitr, který jsem měl v ruce. Rozbil jsem ho, abych je zastrašil, aby toho nechali,“ uvedl obžalovaný u soudu.

Stejně se měl zachovat i Milan K., taktéž mrštil sklenicí o zem a vzápětí už byli muži v sobě. Obžalovaný tvrdí, že do sebe strkali a dostali se až k silnici, kde se navzájem povalili a kutáleli se po zemi.

„Dostal se na mě a najednou odpadl. Z ničeho nic, pak jsem uviděl všude krev. Na krk jsem mu nemířil, rozhodně jsem nechtěl nikoho zabít. Asi jsem sklenici držel v ruce, když jsme se váleli na zemi,“ řekl u soudu.

obžalovaný Jiří P. u krajského soudu v Plzni

Obžalovaný dále uvedl, že byl v šoku, když uviděl tratoliště krve. Sundal si pásek, aby mohl zraněnému zaškrtit ránu. Odkud ale krvácel, to nevěděl. Než stačil jakkoliv zareagovat, uhodil ho někdo do hlavy. „Cítil jsem, jak mě někdo zezadu kope a dává mi pěstí, tak jsem se zvedl a utekl na ubytovnu,“ dodal u soudu.

Jeho slova potvrdil i jeden ze svědků, který zde s kapelou ten večer koncertoval. Vše hodnotil jako vydařenou akci, dokud nedošlo k onomu nešťastnému incidentu.

„Celou dobu to byla až povedená akce, byli jsme hrozně šťastný a všichni se bavili. Bylo tam asi padesát lidí. Dohráli jsme asi v půl dvanácté večer. Ničeho jsem si nevšíml, až když už se prali. Najednou vidím, že tam Milan leží. Když jsme přiběhli, uviděli jsme hromadu krve. Jiří P. odběhl tak na 15 metrů, pak se vrátil. Myslím, že si uvědomil, co udělal. Vrátil se, uviděl to a začal si sundávat pásek. Dál neudělal nic, protože po něm už šli ostatní, kteří ho chtěli zadržet, takže utekl,“ popisuje svědek.

Také dodal, že rozbité sklenice nejsou u této restaurace ničím neobvyklým, a tak je i možné, že se během rvačky muži vyváleli ve střepech.

Nikdy dřív jsem ho neviděl

Napadený u výslechu uvedl, že s Jiřím P. nikdy dříve konflikt neměl a vlastně jej ani neznal. Na zábavě v poslední červencový den se mu nicméně zdál opilý. Později z dálky uviděl, jak se hádá s jeho ženou. Co na sebe křičeli neví, soudil podle gest.

„Akorát jsem viděl, jak ho žena odstrčila. Šel jsem mu tedy říct, že se takto k mé ženě chovat nebude. On pak rozbil půllitr o zem a řekl: „Tak pojďte“. Rozbil jsem sklenici taky, aby to bylo 1:1. V ruce jsem pak ale nic neměl. Chytil mě za vlasy a spadli jsme na zem. Potom už jsem si držel krk, padl na stranu a už si nic nepamatuji,“ vylíčil událost napadený Milan K.

Na dotaz soudkyně, jestli si vzpomíná, zda měl během konfliktu útočník v ruce kus sklenice, odpověděl, že nikoli. Vše se událo moc rychle. Do nemocnice je z místa musel transportovat vrtulník a nebýt pohotové pomoci ostatních, možná by zde už nebyl. Velká jizva na pravé straně krku už mu zůstane navždy.

„Když mi žena v nemocnici to zranění vyfotila a ukázala, myslel jsem, že se pozvracím. V nemocnici jsem byl šest dní, pak jsem chtěl už pryč. Nemohl jsem chodit do práce až do 11. září. Pak jsem už musel nastoupit, abych uživil rodinu, i když to pořád bolelo. Nemám v těch místech cit a hůř slyším na jedno ucho,“ popisuje následky zranění.

Svých činů Jiří P. lituje, rodině poškozeného napsal i omluvný dopis. V jeho prospěch ale nemluví jeho trestní rejstřík. Před nedávnem byl totiž propuštěn z vězení, kde si odseděl šest let za krádeže a loupežné přepadení. Soudní líčení bude pokračovat výslechy dalších svědků a posudky soudních znalců. Podle zákona hrozí za pokus o vraždu až osmnáctiletý trest.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky krimi, soud, Plzeň, Nýrsko, pokus o vraždu, sklenice, nemocnice, Krajský soud v Plzni, Přeštice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střepem ze sklenice mu podřízl hrdlo, nyní čelí obžalobě z pokusu vraždy  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.