Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Veřejnost pomohla podle fotografií dopadnout pachatele, který zdemoloval sochu nazvanou Korunovace

, aktualizováno 29. května 2024, 9:58

Řádění vandala nezůstalo ani letos ušetřeno jedno z děl vystavených v Klatovech v rámci přehlídky Sochy v ulicích. Pachatel poničil v nočních hodinách dřevěnou instalaci Korunovace od sochaře Jiřího Kobra, umístěnou v Hostašových sadech. Policisté měli kamerový záznam, na kterém byl zachycen pravděpodobný pachatel. Díky informacím od veřejnosti už zná policie jméno hledaného muže.

„Osobu se na základě zveřejných fotografií podařilo ztotožnit. Všem tímto děkujeme," informovala ve středu mluvčí policie Barbora Šmaterová. Policie fotografie poskytla médiím v úterý. 

U dřevěné instalace v Hostašových sadech byla poničena noha postavy a lavice v její spodní části. Poškozením vznikla na uměleckém díle škoda ve výši 20 tisíc korun. Z místa činu a jeho okolí policisté zajistili kamerový záznam, na kterém je zachycena osoba, jež by mohla být v prověřované věci důležitá pro účely trestního řízení,“ uvedla mluvčí policie Šmaterová. Klatovští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Vandal útočil opakovaně na sochu mladíka ve slipech

Přehlídka Sochy v ulicích vyvolává každoročně velké vášně mezi občany i návštěvníky Klatov. Některé díla se lidem líbí a některá se ocitají pod palbou drtivé kritiky. Letos to nejvíce schytával Poustevník vytvořený z historické mlátičky a také železná Obruč umístěná v podchodu. Úplně první výstavu v roce 2022 bohužel poznamenal opakovaný vandalský útok na populární bronzovou sochu mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou.

Poprvé neznámý pachatel sochu od autora Jakuba Vlčka umístěnou v Křížové ulici, vedle kostela Narození Panny Marie jen povalil a utrpěla škrábance a prasklinu. Po útoku byla poškozená socha rychle opravena a po několika dnech se ji podařilo vrátit zpět na původní místo. I podruhé kdosi sochu povalil, tehdy ale přišla o obě ruce a autor vyčíslil způsobenou škodu na 450 tisíc korun.

Ještě před zahájením předloňské vernisáže zase někdo opakovaně s jedním rukopisem poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na ně fixem načmáral různé nápisy. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit. Řadu soch z první akce si ale obyvatelé města od začátku doslova zamilovali. Největší popularitu si získala dvojice laminátových hyen od Ireny Armutidisové, které byly umístěné na okraji náměstí Míru. S hyenami se denně fotografovalo obrovské množství lidí, líbily se dětem i dospělým. Jednoznačně druhou nejoblíbenější sochou byl právě bronzový mladík s mobilem, který ale někomu pořádně ležel v žaludku.

Nebezpečné dílo na frekventovaném místě ohrožovalo zdraví chodců, muselo se před vernisáží přestěhovat

Velmi krátké trvání mělo vystavení jednoho uměleckého díla v rámci třetího ročníku projektu Sochy v ulicích, které se několik dní nacházelo ve spodní části náměstí Míru v Klatovech. Na základě stížností veřejnosti museli organizátoři festivalu...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Galerie Klatovy/Klenová, Richard Beneš

Štítky poničil sochu, zničená socha, sochy v ulicích, neznámý vandal, pátrání po vandalovi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost pomohla podle fotografií dopadnout pachatele, který zdemoloval sochu nazvanou Korunovace  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.