Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vyhlášení nouzového stavu v zemi umožňuje uložit vyšší tresty za krádeže, podvody a šíření poplašné zprávy

S podstatně tvrdšími tresty musí teď počítat pachatelé, kteří se dopustí krádeže, podvodů nebo šíření poplašné zprávy. Vyšší trestní sazby je možné uplatnit v době nouzového stavu země. Například při krádeži věcí v hodnotě nad 5000 korun může pachatel vyfasovat až osmiletý trest vězení, zatímco za normálních okolností by stěží dostal dva roky.  

Spáchání určitých trestných činů v době nouzového stavu země je okolností podmiňující použití vyšší trestní sazby. A policisté tento institut užívají. „Zvláště uživatele sociálních sítí upozorňujeme na to, že svými nepravdivými příspěvky týkajícími se nejen koronaviru, mohou naplnit skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy. Za stavu ohrožení státu bude pachatel tohoto trestného činu potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let,“ informovala mluvčí policie Dagmar Brožová.

Vysoký trest odnětí svobody hrozí aktuálně třicetiletému muži z Domažlicka, který už byl obviněn z šíření poplašné zprávy. Ten napsal minulý týden na svém facebookovém profilu, že v Horšovském Týně jsou tři lidé pozitivní na koronavirus a že prodavačka z jedné horšovskotýnské prodejny náhle omdlela, když seděla za pokladnou. Muž dále na profil připsal, že každá surovina zakoupená v tomto obchodě byla v přímém kontaktu s touto prodavačkou. Tento příspěvek zveřejnil svým minimálně osmi stům přátelům a jejich přátelům.

Ve městě vyvolal pachatel svým jednáním paniku a velmi rychle skončil na policejní služebně. Stíhán je na svobodě.  

Od vyhlášení nouzového stavu země řeší policisté podstatně méně případů krádeží, než za stejné období loňského roku. Může za tím být skutečností, že v ulicích se pohybuje měně lidí, naopak je tam zvýšený počet policistů.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky kriminalita, šíření poplašné zprávy, krádeže, vyšší trest, nouzový stav, krádež, trestný čin, okres Domažlice, Horšovský Týn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlášení nouzového stavu v zemi umožňuje uložit vyšší tresty za krádeže, podvody a šíření poplašné zprávy  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.