Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policisté zachránili z hořícího domu tři osoby a psa. Jejich zásah teď ocenil krajský policejní ředitel

Za záchranu tří osob a jednoho psa z hořícího domu ocenil policejní krajský ředitel dvojici policistů z Rokycanska. Událost, při níž šlo o životy se stala předposlední den loňského roku v Holoubkově, kde začal hořet rodinný dům. Jak první byla na místě policejní hlídka, která okamžitě zahájila evakuaci ohrožených osob.

Policisté František Blažovský a Jakub Hošek v sobotu 30. prosince sloužili denní směnu a vykonávali běžnou hlídkovou činnost. „Krátce před 18. hodinou byli vysláni k požáru rodinného domu v Holoubkově, který se nachází asi devět kilometrů od Rokycan. K požáru hlídka dorazila za několik minut a ihned po příjezdu byl vidět hustý dým, který se valil z budovy. Oba policisté okamžitě vběhli dovnitř a evakuovali tři osoby včetně psa,“ popsal akci mluvčí policie Ondřej Hodan.

Zanedlouho policisty vystřídali profesionální a dobrovolní hasiči, kteří začali s hašením požáru. Jeden z policistů a zachráněná osoba se nadýchali kouřových zplodin a byli na místě ošetřeni. Naštěstí se vše obešlo bez vážnějších zdravotních následků. „Jejich duchapřítomnost a nasazení nezůstaly bez povšimnutí, a tak byli za přítomnosti jejich vedoucího a ředitele územního odboru Rokycany oceněni ředitelem Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Petrem Macháčkem,“ dodal mluvčí policie.

Loni na Rokycansku měli hasiči 889 výjezdů

Celkový počet výjezdů jednotek hasičů (profesionálních i dobrovolných) v okrese Rokycany byl za uplynulý rok 889 událostí, z toho 706krát vyjížděli profesionální hasiči z územního odboru Rokycany (stanice Rokycany a Radnice). „Nejvíce zásahů tvoří technická pomoc, druhou nejčastější příčinou výjezdu profesionálních hasičů na Rokycansku jsou silniční dopravní nehody. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 44,4 milionu korun. Při všech událostech byli zraněni za rok 2023 dva hasiči,“ informovala mluvčí rokycanské radnice Adriana Jarošová.

Nejčastějším důvodem výjezdu profesionálních hasičů na Rokycansku jsou technické pomoci, za loňský rok jich bylo 464, tedy 52 procent všech zásahů. Na druhém místě jsou silniční dopravní nehody (156 případů, 17,55 procent). Na třetím místě jsou požáry, kterých bylo vloni 92, přes 10 procent zásahů. Za loňský rok nemuseli hasiči řešit žádnou živelnou pohromu (záplavy, větrná smršť, sesuv půdy, sníh). Ve 46 případech, kdy byli hasiči přivoláni, se jednalo o planý poplach. Hasiči vyjíždějí také k úniku nebezpečných chemických látek, v daném případě dominuje únik ropných produktů (33 případů).

Co se týká 92 požárů, způsobily škodu ve výši 22,876 milionu korun a uchráněny byly hodnoty ve výši 44,397 milionu korun. Nejvíce požárů bylo v červenci (15), následoval březen (14) a září (11). Při požárech nikdo nezemřel, zraněno bylo osm osob, evakuováno bylo 11 osob a tři osoby byly zachráněny. Nejvíce požárů bylo se škodou do 10 tisíc korun, požárů se škodou nad jeden milion korun bylo sedm.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky záchrana osob, hořící dům, zachránili psa, požár domu, policisté zachraňovali

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zachránili z hořícího domu tři osoby a psa. Jejich zásah teď ocenil krajský policejní ředitel  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.