Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Falešný bankéř obral muže téměř o milion. Další podvedená zaplatila 400 tisíc za tryskáč, kterým měl přiletět její nápadník

Podvodníci zase měli žně! Jeden důvěřivý muž poslal falešnému bankéři téměř milion korun. Žena zase zaplatila 400 tisíc korun cizinci, aby za ní mohl přiletět na schůzku soukromým letadlem. Další lidé přišli při jiných podobných podvodech o stovky a desítky tisíc korun. To je jen malý výčet případů z online prostředí, které se staly v posledních dnech jen v Plzeňském kraji. A to i přes masivní varování policie a médií.

„Jednoho z poškozených kontaktoval telefonicky údajný kybertechnik z České národní banky. Bankéř mu sdělil, že jeho bankovní účet byl napaden a že by měl ze svého internetového bankovnictví přeposlat své úspory na běžný účet této banky. Podle instrukcí falešného bankéře a následně i jeho nadřízeného přeposlal v několika částkách na údajně bezpečné účty téměř devět set tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Jiná podvedená žena si přes sociální síť dopisovala s cizincem, se kterým si domluvili schůzku. Muž jí však řekl, že musel najmout soukromého pilota, který požadoval zaplatit několik tisíc dolarů, a po schůzce měly být ženě peníze vráceny. To se nestalo a žena tak přišla o více než 400 tisíc korun, které podvodníkovi poslala.

„Dalšímu muži přišly SMS zprávy od pošty, které informovaly o tom, že jeho balíček bude z důvodů problémů vrácen do přepravního centra a že chce-li jej znovu odeslat, musí otevřít odkaz, který mu následně přišel na mobil. Ten si otevřel a vyplnil v něm údaje k platební kartě. Na jeho bankovním účtu pak byla provedena transakce, při které přišel o 25 tisíc korun,“ popsala případ mluvčí policie.

Jiný muž nabízel k prodeji na internetovém portálu boty. Neznámý pachatel na jeho inzerát reagoval, že má zájem o zakoupení těchto bot. Zaslal mu e-mail, který vypadal jako od dopravní služby, kde po kliknutí na odkaz vyplnil přihlašovací údaje do svého bankovnictví. Z účtu mu pak odešly dvě platby ve výši 10 tisíc korun a 15 tisíc korun.

Podobně dopadl i poškozený, který prodával na internetu koloběžku. Na inzerát reagoval kupující, požádal prodejce o zaslání jména, adresy a číslo účtu. Poté mu poslal odkaz na dopravní službu, kam zadal přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a dále autorizační SMS zprávy. Poté z jeho účtu bylo odesláno několik plateb v celkové výši 275 tisíc korun.

„V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Nenechte se zlákat vidinou zbohatnutí nebo romantického vztahu. Neposílejte žádné peníze cizincům, které osobně neznáte. Nedávejte ani nezadávejte nikomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, údaje k platební kartě, autorizační kódy ani hesla,“ dodala mluvčí Dagmar Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvody, online podvody, internetový podvod, falešný bankéř, okradená žena

Falešný bankéř obral muže téměř o milion. Další podvedená zaplatila 400 tisíc za tryskáč, kterým měl přiletět její nápadník  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.