Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Požár ve fakultní nemocnici způsobil škodu za 18 milionů. Žárem a kouřem se zničily drahé přístroje i nástroje

Škodu ve výši 18 milionů korun způsobil požár v pavilonu chirurgie ve Fakultní nemocnici Plzeň Bory. Plameny zničily celou řadu drahých přístrojů. Hořet v objektu začalo ve čtvrtek krátce po 17. hodině. O požáru Plzeňská Drbna průběžně informovala již v době zásahu. V pátek zveřejnili hasiči další podrobnosti o zásahu. Už je také známo, co přesně požár způsobilo.

„Podle prvotních informací mělo jít o požár některého z operačních přístrojů/robotů. Nakonec se ukázalo, že hořelo ve vedlejší "čistící místnosti", která se sálem sousedí. Nejprve jsme evakuovali 24 osob a následně dalších 21 do jiné části budovy. Místo zásahu bylo silně zakouřeno, proto jsme po uhašení požáru, který nebyl velkého rozsahu, nasadili přetlakovou ventilaci a objekt odvětrali,“ popsal zásah mluvčí hasičů Petr Poncar.

Vzhledem k vysoké hodnotě přístrojů a nástrojů, které byly v místnostech zasažených teplem, či zplodinami hoření, odhaduje se předběžná způsobená škoda na 18 milionů korun. „Uchránili jsme majetek v hodnotě 200 milionů korun. Ohnisko požáru se nacházelo v kontejneru na použité jednorázové elektronické chirurgické nástroje. Pravděpodobnou příčinou požáru se tedy jeví technická závada na baterii jednoho z nich,“ dodal mluvčí Petr Poncar.

Vedle hasičů na místo přijelo i větší množství vozidel záchranné služby. „Záchranáři na místě zasahovali vozy RV, RZP, IP a s vozem pro hromadné postižení osob. V péči jsme měli pouze jednu osobu, která byla psychicky rozrušená. Po vyšetření naším lékařem a následném zklidnění, nebyl důvod k dalšímu transportu do zdravotnického zařízení. V 18.40 záchranná služba na místě ukončila svoji činnost," doplnila Andrea Divišová z krajské záchranné služby Andrea Divišová.

Hasiči zasahovali v podvečer v jedné budově Fakultní nemocnice Plzeň Bory. Původně bylo nahlášeno, že má jít o požár některého z operačních přístrojů. To se ale později nepotvrdilo. Vedle hasičů na místo přijelo i větší množství vozidel záchranné...

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky požár, fakultní nemocnice, FN Plzeň Bory, pavilon chirurgie, zničené přístroje

Požár ve fakultní nemocnici způsobil škodu za 18 milionů. Žárem a kouřem se zničily drahé přístroje i nástroje  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.