Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podvodnice se vydávala za hluchoněmou a falešnou sbírkou lidi obírala o peníze. Zázračně ji rozmluvila policie

Za hluchoněmou se vydávala mladá cizinka z jedné balkánské země, která se snažila v ulicích Plzně vybírat peníze na postižené. Jednalo se samozřejmě o falešnou sbírku. Cizinka se zázračně rychle rozmluvila, když si pro ni na základě informace od svědků přijela hlídka městské policie. Vedle toho, že zadržená žena mluvila, dokonce velmi dobře také slyšela.

„Podvodný způsob, jak získat finanční prostředky údajně na jídlo, ubytování a cestu do země, odkud pochází, zvolila jedenadvacetiletá žena cizí státní příslušnosti. Po poledni obcházela s papírem v ruce řidiče parkujících vozidel u jednoho z plzeňských obchodních center a vybírala od lidí peníze pod legendou sbírky pro neslyšící, tělesně postižené lidi a chudé děti,“ popsala případ mluvčí městské policie Jana Pužmanová.

Podezřelou aktivitu ženy nahlásila na linku 156 náhodná kolemjdoucí. Strážníci ženu zastihli ještě u místní prodejny. Zprvu předstírala, že je hluchoněmá, pak se ale rozmluvila. „Formulář s falešným razítkem, který měla u sebe, odkazoval na existující organizaci. Přivolaní policisté ČR si záležitost na místě převzali k dalšímu šetření,“ dodala mluvčí městské policie.

Pravidla pro oficiální sbírky:
- Každá oficiální sbírka musí mít povolení vydané příslušným krajským úřadem. Prodejce by měl u sebe kopii tohoto povolení a měl by vám ho na požádání předložit.
- Ten, kdo veřejnou sbírku provádí, musí předložit plnou moc k provádění veřejné sbírky. Tu vydává právnická osoba, která veřejnou sbírku organizuje. Plná moc musí obsahovat pořadové číslo, podpisy statutárních orgánů a razítko právnické osoby konající veřejnou sbírku.
- Měli byste vědět, na co přesně Vašimi penězi přispíváte, a kolik z této částky jde skutečně na dobročinné účely.
- Pokud se sbírka realizuje pomocí kasiček, ty musí být zapečetěné a neporušené.
- Na ulici je velmi složité přesvědčit se, jestli veřejná sbírka skutečně existuje. V případě pochybností je možné nahlédnout do centrální evidence veřejných sbírek. Ta se nachází na webu ministerstva vnitra. Každý záznam o konkrétní sbírce obsahuje důležité údaje, jako je například území rozsah sbírky, doba konání sbírky nebo jakým způsobem bude sbírka prováděna.

Zjištění podvodné sbírky nebo podezření z protiprávního jednání osob, provádějících veřejnou sbírku, můžete oznámit na tísňovou linku Městské policie 156.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň, Pixabay

Štítky falešná sbírka, podvodnice z ciziny, předstírala hluchoněmou, sbírka na postižené

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodnice se vydávala za hluchoněmou a falešnou sbírkou lidi obírala o peníze. Zázračně ji rozmluvila policie  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.