Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Soud pravomocně potrestal soudkyni. Podplatila při koronavirové pandemii známou, aby za ni podstoupila PCR test

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková podplatila v době koronavirové pandemie jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Vinu soudkyně i uložený peněžitý trest ve výši 200 000 korun pravomocně potvrdil odvolací pražský městský soud. Vodičková obžalobu odmítala, shromážděné důkazy včetně záznamů telefonických hovorů ji ale podle soudu usvědčily. Zákon o soudech a soudcích stanoví, že po pravomocném odsouzení soudce za úmyslný trestný čin funkce tohoto soudce zaniká.

Vodičková, která vedla od listopadu 2021 jako pověřená místopředsedkyně úsek insolvenčního soudnictví Krajského soudu v Plzni, chtěla podle verdiktu získat počátkem roku 2022 potvrzení o prodělání covidu. To by jí zajistilo cestovatelské, sociální a jiné výhody, aniž by se proti nemoci musela nechat očkovat. Přijala nabídku spoluobžalované Lucie Enzmannové, že covidový test podstoupí plzeňská taxikářka Monika Ulrichová, která v té době nemoc prodělala.

Předsedkyně odvolacího senátu Blanka Bedřichová dnes zdůraznila, že vydávání covidových certifikátů bylo věcí obecného zájmu. Právě proto lze skutek Vodičkové kvalifikovat jako trestný čin podplácení. "Odvolání považujeme v celém rozsahu za nedůvodné. Nelze si představit větší obecný zájem než zájem na veřejném zdraví," podotkla Blanka Bedřichová a připomněla, že v době činu v Česku prudce stoupl počet nakažených kvůli covidové variantě omikron.

Vodičková si podle rozsudku nechala od své praktické lékařky vystavit žádanku na provedení PCR testu a předala Ulrichové přes Enzmannovou svou kartičku pojištěnce. Ulrichová pak v době, kdy správně měla být v izolaci, podstoupila v Plzni test jménem Vodičkové. Test jí ale vyšel negativně, takže k předání slíbených 3000 korun nakonec nedošlo.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) loni obviněnou Vodičkovou zprostil výkonu soudcovské funkce až do skončení trestního stíhání. Ženě, která se k zasedání nedostavila, hrozil za podplácení až dvouletý trest vězení. V odvolání argumentovala mimo jiné tím, že certifikát o prodělání covidu nepotřebovala, protože pandemický stav ji nijak neomezoval. Dokládala to četnými zájezdy do zahraničí, které v dané době absolvovala.

Soud rozdával i další tresty

Enzmannové, která vymyslela plán, jak si covidovým testováním "přivydělat", uložil soud roční podmínku s dvouletou zkušební dobou. Její sestřenici Ulrichovou pak potrestal nejpřísnější, tedy tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou a dohledem probačního úředníka. Uznal ji totiž vinnou také z přípravy těžkého ublížení na zdraví. Podle verdiktu se domluvila se svou družkou, že pošlou plzeňského recidivistu Jana Hanka na biologického otce družčina dítěte, a to kvůli sporu o nezletilého syna. Ulrichová podle obžaloby slíbila Hankovi 30 000 korun, když muže vážně zraní tak, aby o svého syna nemohl pečovat. Hanko se za mužem nechal Ulrichovou odvézt, o plánu mu řekl, zbil ho jen naoko a pak ho donutil zaplatit mu za to 7000 korun. Hankovi odvolací senát potvrdil 4,5 roku vězení, družku Ulrichové potrestal tříletou podmínkou s čtyřletou zkušební dobou a dohledem.

Ulrichová a její partnerka byly obžalované také z šíření nakažlivé nemoci. Obžaloba je vinila z toho, že v době, kdy měly kvůli nakažení covidem pobývat v izolaci, chodily nakupovat. Ulrichová navíc vozila své zákazníky, druhá žena zase cestovala vlakem a s rouškou staženou pod nosem jezdila metrem. Odvolací soud ale dospěl k závěru, že tyto skutky nejsou trestným činem. Vláda totiž v mezidobí vyřadila covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud potrestal soudkyni, potrestaná soudkyně, podplácení, koronavirová pandemie, PCR test

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Námět na detektivku. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články. A k nákaze na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Čtvrtek, 12. října 2023, 03:39Odpovědět

Soud pravomocně potrestal soudkyni. Podplatila při koronavirové pandemii známou, aby za ni podstoupila PCR test  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.