Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Kolotočáře obviněného ze surového napadení Ukrajinek pustili z vazby, vůči uprchlíkům se vymezoval už dříve

Muže podezřelého z napadení dvou Ukrajinek v Plasích na severním Plzeňsku propustili z vazby. Osmačtyřicetiletý provozovatel pouťových atrakcí napadl podle kriminalistů dvě ženy. Jedna z nich skončila v nemocnici se zlomenou čelistí, zlomenou lícní kostí a nosními kůstkami. Obviněný muž se hájí tím, že obě aktérky byly opilé a agresivní. Na svých sociálních sítích nicméně v minulosti opakovaně sdílel nenávistné příspěvky vůči Ukrajincům.

„Dotyčný byl propuštěn z vazby, a to rozhodnutím státního zástupce. V tuto chvíli nejsou plánovány další výslechy, a tak pominul vazební důvod,“ uvedla pro deník Právo soudkyně Zuzana Sperková. Muž čelí obvinění z ublížení na zdraví a výtržnictví, za což mu hrozí až pětiletý trest.

K napadení dvou žen došlo v polovině srpna v Plasích poblíž louky, kde zrovna začínala pouť. O události informoval jako první deník Právo. Napadené ženy novinářům popsaly celý průběh události.  „Šly jsme s dětmi na kolotoče. Pak jsme si sedly s Lily na obrubník a povídaly si. Zastavila u nás starší Škoda Octavia s přívěsným vozíkem a pán za volantem se ptal, jestli jsme z Ukrajiny. Pak poodjel pár metrů, nechal nastartované auto a vrátil se k nám. Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ popsala Tetiana, starší z dvojice Ukrajinek.

Právě její kamarádka Lily utrpěla zranění, kvůli kterým skončila v nemocnici. Tetiana vyvázla s podlitinami. Ženy u sebe měly i své děti. Útočník pak z místa ujel. Jedna z žen ale policii předala fotku jeho vozu včetně poznávací značky a zároveň muže popsala. 

Rodina a blízcí přátele obviněného muže uvedli, že není násilník. Provozovatel kolotočů se podle nich dostal s ženami do sporu, protože byly opilé a údajně vyvolávaly konflikt.  V případu měli sehrát roli ještě další dva útočníci. „Policie dál pátrá po dvou podezřelých účastnících incidentu. Propuštění obviněného z vazby na vyšetřování nic nemění,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Na Ukrajince útočil už v minulosti

Nenávistných výpadů se však podnikatel dopouštěl ještě před incidentem v Plasích. Například uživatelka Barbora Mercury na sociální síti X připomněla březnovou akci v Praze, kde jeden z demonstrantů zaútočil na projíždějící auto s ukrajinskou registrační značkou.

„Vzpomínáte si, jak v březnu po Rajchliádě napadl agresivní flastenec Ukrajince v autě? Tehdy můj tweet okomentoval nějaký Zdenek H. Koho by napadlo, že je to takové hovado, které v budoucnu zmlátí bezdůvodně dvě Ukrajinky v Plasích,“ napsala a sdílela příspěvek, pod který Zdeněk H. stručně napsal „Ukrajinský zkurv*syni“.

Zdeněk H. se vyjadřoval velmi explicitně i pod statusy novinářů.

Obě ženy novinářům uvedly, že se dostaly do Čech spolu s dětmi jen pár týdnů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Shodně hovoří o tom, že nic nevyprovokaly, ale obávají se, že to má spojitost s případem znásilnění patnáctileté dívky v Plzni, kterého se dopustil osmnáctiletý Ukrajinec. Podle nich tím zesílila u lidí nenávist vůči Ukrajincům.

Napadení žen odsoudil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který právě po případu znásilnění mladé dívky zdůrazňoval, že vinu nese jedinec a nelze na tyto případy aplikovat kolektivní vinu. „Surově napadnout ženu je hnus. Napadnout ji jen kvůli její národnosti je absolutní hnus. Tyhle činy jsou výsledkem nenávistných výroků na adresu Ukrajinců, podobně jako šíření nenávisti vůči muslimům “stvořilo” teroristu Baldu. Politická odpovědnost padá na ty, kdo ty nenávistné výroky šíří. Policie nebude tolerovat ani ty výroky, ani ty činy," uvedl ministr. „Je absolutně nepřijatelné, aby byl někdo napaden jen proto, že je jiné národnosti," reagovala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Podle průzkumu společnosti PAQ Research čelila agresi vůči svému původu více než polovina ukrajinských uprchlíků v Česku. Celkem 57 % dotázaných odpovědělo, že zažilo nějaký druh slovní agrese. Pět procent z nich přiznalo, že na ně někdo fyzicky zaútočil. Agresoři podle průzkumu častěji útočí na ženy než na ukrajinské muže.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vězeňská služba ČR

Štítky napadení Ukrajinek, surový útok, Ukrajinky, vazba, Plasy, útok v Plasích, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolotočáře obviněného ze surového napadení Ukrajinek pustili z vazby, vůči uprchlíkům se vymezoval už dříve  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.