Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Věznice Plzeň na Borech patří mezi nejtvrdší vězení světa. Britští tvůrci populární série tam natáčeli nový díl

Do Věznice Plzeň zamířili tvůrci populárního britského dokumentárního seriálu s názvem Nejtvrdší věznice světa (World's Toughest Prisons), aby tam natočili jeden z nových dílů sedmé série. Ta má premiéru na streamovací platformě Netflix 15. září. V upoutávce hovoří několik trestanců a je zjevné, že průvodce seriálem, britský novinář Raphael Rowe, se v českém prostředí zaměřil na problémy s pervitinem a na jeho užívání ve vězení.

Seriál vychází od roku 2016 a v dosavadních šesti sériích vzal diváky do 23 věznic po celém světě, přičemž každá z nich je charakteristická buď přísným dozorem, extrémní povahou trestanců, svým vzhledem nebo incidenty, ke kterým v nich dochází. Drogy jako jedno z předních témat se doposud objevily ve třetí sérii v dílu o "narkověznici" v kolumbijské metropoli Bogotě a v páté sérii ve filipínském hlavním městě Manile.

Česko, jeden z největších evropských producentů krystalického metamfetaminu. Téměř každý třetí český trestanec užíval pervitin, než byl poslán do vězení... a tohle vězení má problém udržet drogy mimo svoje zdi," říká v Raphael Rowe v upoutávce podložené záběry z plzeňského zařízení a střípky rozhovorů s trestanci.

Plzeňská věznice na Borech vznikla ve druhé polovině 19. století a nyní je největším zařízením svého druhu v Česku. Už od svého počátku byla vězením určeným hlavně pro těžké zločince. Především z období totality mezi lety 1949 až 1952 pak pochází mnoho stížností na fyzické násilí a krutosti páchané na lidech odsouzených za protistátní činnost, píše Tomáš Bursík z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Na Borech byl například popraven československý legionář a generál Heliodor Píka nebo v 80. letech minulého století vězněn Václav Havel.

Dnes zařízení funguje jako vězení s ostrahou středního a vysokého zabezpečení, mimo jiné má také oddělení pro "odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek," stojí v popisu na webu Vězeňské služby ČR. Kapacita vězení je 1204 osob, z toho 1061 odsouzených a 143 obviněných.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Nejtvrdší věznice světa, televizní seriál, Věznice Plzeň, borská věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věznice Plzeň na Borech patří mezi nejtvrdší vězení světa. Britští tvůrci populární série tam natáčeli nový díl  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.